Een slijmbeursontsteking (bursitis) komt veelal voor in de schouder, heup, knie of elleboog is vervelend, maar zal in de meeste gevallen overgaan na een rustperiode. Slijmbeurs is een soort smeersel in de gewrichten, het zorgt ervoor dat ledematen op een soepele manier gebruikt kunnen worden zonder dat het pijn doet, een slijmbeursontsteking verhinderd die soepele beweging.

Een slijmbeursontsteking geeft naast vervelende pijn in de gewrichten ook meestal een zwelling te zien die rood kan worden en warm aanvoelt, Een dokter zal adviseren om oefeningen te doen of in ergere gevallen doorverwijzen voor een echo of MRI-scan. Het is verstandig om zoveel mogelijk rust te houden zodat het lichaam in staat is om te herstellen, in bepaalde gevallen kan een injectie of operatie verlichting brengen.

Waar doet de ontsteking zich voor?

Een slijmbeursontsteking in de schouder komt vooral veel voor bij mensen die gewichten boven hun hoofd tillen, een behoorlijke belasting op de spieren. Op het moment dat er een scheurtje in de spier ontstaat is de kans groot dat dit tot een litteken leidt. Door die onregelmatigheid kan het slijmbeurs gaan irriteren waardoor er een ontsteking ontstaat. Neem voldoende rust, of maak gebruik van een injectie als zwelling na een paar weken nog niet weg is, of de slijmbeursontsteking steeds weer terug komt.

Bij een slijmbeursontsteking in de arm is de kans groot dat de hele arm last van zal krijgen. Het begint vaak in de schouder waarna het doortrekt naar de elleboog. De pijn van een slijmbeursontsteking in je arm kan gemakkelijk uitstralen. Het is dan van belang om de schouder of elleboog voldoende rust te geven, of om een injectie te vragen.

slijmbeursontsteking

Er kan ook een slijmbeursontsteking in de heup ontstaan, op de plaats waar de druk over het algemeen relatief groot is. Hierdoor krijgt het slijmbeurs veel te verduren en bestaat er een kans dat een irritatie vroeg of laat tot een ontsteking leidt, door bepaalde oefeningen uit te voeren kan de ontsteking langzamerhand verdwijnen. Wanneer u uw been zijwaarts optilt en dit pijn doet is de kans groot dat het slijmbeurs ontstoken is. Probeer het been zo veel mogelijk te ontlasten om de slijmbeursontsteking op een effectieve manier te bestrijden.

Bij een slijmbeursontsteking in de knie ontstaat meestal een pijnlijke zwelling die dik en rood wordt. Het zorgt er voor de knie niet gemakkelijk kan bewegen zonder pijn. Het is verstandig om de knie omhoog te houden en hem de komende tijd te ontzien. De slijmbeursontsteking in de knie zien we vooral terug bij stratenmakers en andere vakmensen die voor hun beroep veel op hun knieƫn zitten. Er is dan steeds een druk op de knie, die er uiteindelijk voor zorgt dat er een slijmbeursontsteking in de knie ontstaat

Een slijmbeursontsteking in de elleboog wordt ook wel een studentenelleboog genoemd, door lezen en studeren aan een tafel komt er druk op de elleboog waardoor het slijmbeurs veel te verduren krijgt. Het is van belang om tijdig voldoende rust te nemen zodat de zwelling kan afnemen.

doktersdienst