Soa is de afkorting voor seksueel overdraagbare aandoening. Het is een verzamelnaam voor ziektes die seksueel overdraagbaar zijn. Een soa komt het lichaam binnen via de penis, de vagina, de mond of de anus. Dit hangt af van de manier waarop men heeft gevreeën. Soa’s zijn dus erg besmettelijk.

In Nederland zijn er acht soorten soa’s. Chlamydia komt het meest voor en daarna genitale wratten, gonorroe, hepatitis B, herpes genitalis, hiv, syfilis en trichomonas. Daarnaast zijn er nog een aantal vaginale aandoeningen: bacteriële vaginose, candida, schurft en schaamluis. Dit zijn geen soa’s, maar sommige kunnen wel seksueel overdraagbaar zijn. Naar schatting vinden er in Nederland ruim 100.000 nieuwe soa-infecties plaats.

SOA test

Er is een mogelijkheid om op vrij eenvoudige manier een soatest te doen. De soa-zelftest kunt u gebruiken wanneer u last heeft van klachten na een onveilige vrijpartij. De test kunt u veilig en discreet thuis uitvoeren. Na het afnemen van een monster stuurt u die op in de bijgevoegde envelop waarna een gespecialiseerd laboratorium dat onderzoekt of u besmet bent met een soa. De soa-test zal bij juist gebruik een betrouwbare uitslag geven.
Meer informatie over de SOA thuistest.

Chlamydia en gonorroe kunnen naar de soa-test ook worden aangetoond met een urineonderzoek, een arts zal kijken of de bacteriën van de infectie in de urine aanwezig zijn. Bij mannen en vrouwen die anaal geïnfecteerd kunnen zijn worden wat cellen weggehaald die later worden onderzocht. Mannen en vrouwen die iemand oraal hebben bevredigd zal een verpleegkundige enkele cellen afnemen door langs het gehemelte te schrapen met een wattenstaafje waarna ze worden onderzocht.

soatest

De arts zal ook nog een bloedonderzoek doen. Er wordt wat bloed afgenomen en dit wordt onderzocht of de aanwezigheid van hepatitis B, hiv en syfilis. Als laatste wordt er soms nog een lichamelijk onderzoek gedaan. Er wordt dan bijvoorbeeld gekeken naar de kleur van de afscheiding en er wordt gevoeld of er zweertjes of wratjes in de vagina of anus aanwezig zijn. Als er blaasjes op de geslachtsdelen zitten, kan de arts hier wat vocht uit afnemen. Dit wordt dan onderzocht. Het duurt meestal een of twee weken voordat men de uitslag van de soa krijgt. Meestal wordt dit telefonisch verteld.

De meeste soa’s zijn gemakkelijk te genezen vooral als men er vroeg bij is, daarom is een soa-test zo belangrijk. Er zijn echter ook soa’s die altijd in het lichaam aanwezig zullen zijn. De arts kan dan wel advies geven over hoe men de klachten kan verminderen. Het is altijd verstandig om naar de huisarts te gaan als men denkt dat men een soa heeft. Lees hier verder over SOA.

Symptomen van een soa

Soa’s hebben meestal verschillende klachten, maar een aantal klachten zijn vaak hetzelfde. Sommige mensen hebben nauwelijks of geen klachten. Het zijn vooral vrouwen die niets van een soa merken. De meeste mensen met een soa hebben last van afscheiding of pus uit de vagina, penis of anus. Deze afscheiding kan apart ruiken en is bij vrouwen vaak meer dan normaal. De kleur is waterachtig, melkachtig, groenig of gelig. Een andere veel voorkomende klacht is een irriterend of branderig gevoel. Vrouwen hebben vaak pijn tijdens of na het plassen. Ook jeuk aan de schaamlippen, de eikel, de anus of in het schaamhaar komt veel voor. Veel mensen krijgen blaasjes, zweertjes of wratjes op de vagina, de penis, de mond of de anus. Soms krijgt men pijn in de onderbuik of pijn aan één of beide bijballen of teelballen. Er zijn vrouwen die last krijgen van gezwollen klieren in de liezen. Ook komt pijn bij het vrijen en bloedverlies voor.

Als een soa niet op tijd wordt behandeld, kan dit ernstige gevolgen hebben. Men kan bijvoorbeeld onvruchtbaar raken of de organen kunnen worden beschadigd. Sommige soa’s hebben minder ernstige gevolgen, maar zijn wel zeer vervelend. Ze komen bijvoorbeeld steeds terug, waardoor men zweertjes of vlekken op de huid of de slijmvliezen krijgt.

doktersdienst