Bij een steenpuist is een haarzakje in de huid ontstoken. Er kunnen ook meerdere haarzakjes tegelijk ontstoken zijn. Dan spreken we niet meer van een steenpuist, maar van een negenoog. De ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën. Vaak gaat het dan om de stafylokokken bacteriën. Steenpuisten komen vaak voor op plekken waar kleding schuurt tegen de huid zoals op de billen en liezen. Ook komen steenpuisten vaak voor op het gezicht en onder de oksels.

Vaak begint de steenpuist als een rode vlekje op de huid. Deze wordt dan langzamerhand steeds dikker en voelt ook pijnlijk aan. Binnen enkele dagen begint zich een gele kop met pus te vormen in het vlekje. De steenpuist voelt vaak harder aan dan gewone puistjes. Het duurt vaak niet lang voordat de kop vanzelf openbreekt en de steenpuist geneest.

Hoe ontstaan steenpuisten?

Een steenpuist ontstaat nadat 1 of meerdere haarzakjes in de huid ontstoken raakt. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën. Vaak gaat het dan om de Stafylokokken bacteriën, maar ook Streptokokken bacteriën zijn regelmatig de boosdoener. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom deze bacterie in een haarzakje terecht komt. Zo kunnen schurende kleding ervoor zorgen dat de bacteriën onder in de huid terecht komen. Ook kan een haarzakje verstopt raken waardoor de bacteriën een ontsteking veroorzaken.

Behandelen van een steenpuist

Vaak is een behandeling niet nodig, omdat de steenpuist vanzelf geneest. Zijn er echter ook sprake van andere verschijnselen zoals koorts en pijn dan kan de arts ervoor kiezen om de puist open te snijden. Dit moet altijd door een arts gedaan worden dus doe het niet zelf. De arts kan er ook voor kiezen om antibiotica te geven. Vooral mensen die een verhoogde risico lopen bij infecties moeten antibiotica gebruiken. Voorbeelden zijn mensen met diabetes mellitus. Antibiotica wordt ook voorgeschreven wanneer de steenpuist op bovenste helft van het gezicht zit.
Fucidin is een crème die zorgt dat de jeuk stopt en de roodheid afneemt.

Om verdere besmetting te voorkomen en het genezingsproces te versnellen is goede hygiëne van belang. Neem daarom de volgende maatregelen:

- Raak de steenpuist niet aan en laat deze met rust.
- Knip de nagels kort.
- Gebruik een eigen handdoek en verwissel deze elke dag.
- Was het lichaam dagelijks met zeep.
- Was de handen regelmatig.

doktersdienst