Roken is de gewoonte om rook te inhaleren door het verbranden van tabak in een pijp, sigaar of sigaret. De ontspanning die de roker voelt ontstaat uit de zeer verslavende nicotine in tabak. Veel ziekten zijn direct met roken verbonden. In de Verenigde Staten alleen al sterven jaarlijks zo'n 400.000 rokers als gevolg van het roken.

Een sigaret bevat naast nicotine meer dan 4.500 chemische verbindingen, waaronder giftige stoffen die effect hebben op het hart, kankerverwekkende stoffen en oplosmiddelen die hartziekten, herseninfarcten, longziekten, kanker en geboorteafwijkingen kunnen veroorzaken. Long- en hartziekten kwamen vroeger vooral bij mannen voor; sinds de toename van vrouwen die roken zien we ook een enorme toename van deze ziekten bij vrouwen.

Champix

Champix is een nieuw medicijn om u te helpen van uw rookverslaving af te komen. De werkzamen stof in Champix is Varenicline. Dit middel is uniek, het heeft namelijk een tweevoudige werking, enerzijds helpt het om de nicotinereceptor in de hersenen te activeren en anderzijds om het verlangen naar een sigaret en de daarbij behorende verslavingsymptomen van de roker te verminderen.

De onderzoeken naar dit middel zijn veelbelovend en zijn positief als het gaat om de strijd tegen het roken. Champix is een medicijn en kan misselijkheid veroorzaken maar dat verdwijnt al snel weer. Bent u van plan om definitief te stoppen met roken dan is Champix een geweldige hulp, probeer het uit.

Champix is via de online apotheek verkrijgbaar.

champix

Schadelijke effecten van roken

Het inhaleren van tabaksrook heeft een schadelijk effect op de slijmvliezen van de luchtwegen en houdt het lichaam tegen om bepaalde ziekten te weren. Na verloop van tijd hopen zich teer en andere chemicaliën op in de longen. Een zwangere vrouw die rookt geeft de toxische chemicaliën die zij inhaleert door aan de foetus, hierdoor kan een spontane abortus ontstaan, een lager geboortegewicht hebben of zelfs geboorteafwijkingen.

Daarnaast is roken zeer slecht en vervuilend voor de directe omgeving. De rook die de niet-rokende omstanders inhaleren bevat ondermeer formaldehyde, arsenicum, cyanide, radioactieve bestanddelen, benzeen en koolmonoxide. Roken is niet alleen slecht voor degenen die roken, maar ook voor de mensen die leven met degenen die roken. Kinderen bijvoorbeeld van wie een of beide ouders roken zijn ernstig slachtoffer van het gedrag van de ouders.

Begin jaren negentig is er een rapport verschenen waarin voor het eerst werd vastgesteld dat passieve inhalatie van rook enorm schadelijk was. Het is bewezen dat er jaarlijks alleen al in Amerika zo'n 3.000 mensen sterven aan longkanker, omdat zij de rook inhaleren van anderen. Meeroken door kinderen levert jaarlijks meer dan 30.000 gevallen op van astma. Twintig procent van de astma-aanvallen bij kinderen ontstaat doordat een of beide ouders roken.

Nicotine

Nicotine is een van de meeste gebruikte verslavende drugs in de westerse samenleving. Het heeft een direct effect op de biochemie van de hersenen. Informatie tussen twee of meerdere zenuwcellen in de hersenen wordt overgedragen door een aminozuur uit acetylcholine (een neurotransmitter).

Acetylcholine gedraagt zich als een soort sleutel: hij wordt vrijgegeven door de ene cel en beweegt zich naar de volgende cel; daar activeert hij die cel door als het ware een sleutel in het slot om te draaien. Hij verbindt zich met de zogenaamde receptor. Nicotine lijkt qua vorm op acetylcholine en beïnvloedt het proces van informatieoverdracht in de acetylcholinereceptoren. Dit verklaart de kick die de roker krijgt na het roken van een sigaret. Het verschil echter met acetylcholine is dat deze stof, nadat zij haar werk heeft gedaan, terugkeert naar de cel waaruit zij is vrijgekomen, terwijl nicotine gedurende een lange tijd verbonden blijft aan de acetylcholinereceptor, waardoor zij de normale informatieoverdracht blokkeert en daardoor een soort depressie veroorzaakt. De hersenen moeten hierdoor meer acetylcholine produceren om de informatieoverdracht weer normaal te krijgen. Dit heeft weer tot gevolg dat er, wanneer de roker niet rookt, te veel acetylcholine in de hersenen circuleert en die veroorzaakt weer nervositeit, overgevoeligheid en prikkelbaarheid.

Nicotine is een van de krachtigste gifstoffen voor de mens. De stof is onder andere een heel goede insectenverdelger! In tabak zit ongeveer twee procent nicotine. Een normale sigaret weegt ongeveer één gram. Een sigaret bevat dus zo rond de twintig mg nicotine. Er is slechts vijftig mg nodig om iemand te doden (door intraveneuze toediening). Vijftig milligram is de hoeveelheid nicotine in 2,5 sigaret. Alle sigaretten die jaarlijks in Amerika worden verbruikt, bevatten samen voldoende nicotine om 176 miljard mensen te doden. Verder is het interessant te weten dat slechts een gedeelte van de nicotine van elke sigaret bij de roker naar binnen komt.>

doktersdienst