Syfilis is een seksueel overdraagbare aandoening die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie wordt Treponema pallidum genoemd en nestelt zich in de mond, de penis, de vagina of de anus. De plaats waar de bacterie zicht nestelt, hangt af van de manier waarop men heeft gevreeën. In Nederland zijn er dagelijks mensen die deze ziekte oplopen en een dokter bezoeken, wereldwijd zijn dit er tien tot twaalf miljoen. Syfilis kan ook aangeboren zijn, vooral in derdewereldlanden.

Syfilis ontstaat doordat iemand vrijt met een man of vrouw die syfilis heeft. Het kan ook ontstaan doordat een zwangere vrouw met syfilis de bacterie overdraagt op haar ongeboren kind. Zwangere vrouwen kunnen vanaf het begin van de infectie de bacterie overdragen aan het ongeboren kind. Als de syfilis aangeboren is, kan het kind afwijkingen hebben aan zijn gebit en benen.

De bacterie is zeer waarschijnlijk afkomstig uit Noord- en Zuid-Amerika. Onderzoek op skeletten heeft uitgewezen dat kenmerkende afwijkingen van deze ziekte zo’n 600 tot 800 jaar geleden op deze plaats voorkwamen. Dit is niet het geval in Azië en Afrika. Historici dachten eerst dat Columbus en zijn bemanning de ziekte hebben verspreid in Europa. Columbus zette echter in het jaar 1492 voet aan wal in Amerika en onderzoek heeft uitgewezen dat er sinds de 13e eeuw al mensen met verschijnselen van syfilis in Europa waren.

Onze apotheker legt u alles uit over een syfilis behandeling.

syfilis

Wat zijn de symptomen van Syfilis?

Tien tot negentig dagen nadat iemand syfilis heeft opgelopen ontstaan er één of meerdere zweertjes op de plaats waar men geïnfecteerd is. Deze zweertjes voelen hard aan en kunnen een centimeter groot worden. Meestal doen ze geen pijn. Soms zijn ze moeilijk te zien, omdat het in de vagina of de anus kan zitten. Ook de lymfeklieren die in de buurt van de zweertjes zitten zijn opgezet. Na twee tot drie weken zal het zweertje vanzelf verdwijnen. De syfilis is dan echter niet verdwenen. Het kan enkele weken of maanden duren voordat het tweede stadium van de ziekte intreedt.

In het tweede stadium heeft de bacterie zich in de bloedbaan verspreid en kan men last krijgen van meerdere symptomen. Veel mensen met syfilis hebben last van vlekjes op de huid over het gehele lichaam. Meestal zitten deze vlekjes op de handpalmen en de voetzolen. Ze zijn niet duidelijk zichtbaar en verdwijnen vanzelf, maar de bacterie verdwijnt niet. Men kan last krijgen van een griepgevoel en er kunnen door haaruitval kale plekken op het hoofd ontstaan. Daarnaast kan men een soort wratjes krijgen op de plaats waar de ziekte zich heeft ingenesteld. En men kan last krijgen van oogklachten, zoals gezichtsverlies en oogontsteking.

Na het tweede stadium komt het derde stadium (het sluimerstadium). In dit stadium merkt men niets van de syfilis en is de ziekte enkel met bloedonderzoek aan te tonen. De ziekte kun je gedurende de eerste twee jaar nog wel doorgeven aan anderen. Jaren later kan men last krijgen van klachten aan de organen, doordat de bacterie deze heeft beschadigd. Men kan last krijgen van vaatverandering doordat de aorta en het hart zijn beschadigd of van verlammingsverschijnselen doordat het ruggenmerg is beschadigd. Andere veel voorkomende klachten zijn geestelijke achteruitgang doordat de hersenen zijn beschadigd en ontstekingen doordat de botten zijn beschadigd.

Hoe wordt syfilis behandeld?

Syfilis kan gemakkelijk aangetoond worden in het bloed en in het vocht uit een zweertje. De verpleegkundige zal dan ook bloed afnemen en een uitstrijkje maken. Het kan tot drie maanden na de besmetting duren voordat de syfilis aantoonbaar is. De ziekte zal zich dan dus al verder hebben ontwikkeld en is mogelijk overgedragen. Zwangere vrouwen worden altijd aan het begin van hun zwangerschap onderzocht op syfilis. Zo probeert men te voorkomen dat de bacterie aan het kind wordt overgedragen. De arts zal Doxycycline capsules voorschrijven om syfilis te behandelen. Het antibioticamedicijn zorgt ervoor dat de syfilisbacteriën uit het lichaam verdwijnen en de symptomen na enkele dagen afnemen.

doktersdienst