Valaciclovir is een medicijn dat de groei van bepaalde virussen remt. Artsen schrijven deze virusremmer voor bij herpes genitalis, gordelroos, een koortslip en andere virusinfecties. Valaciclovir wordt voorgeschreven als een kuur, u kunt zelf kiezen op welk moment van de dag u het medicijn neemt. Indien u dit wenst kunt u het zelfs mengen met voedsel. Meestal dient u meerdere keren per dag het medicijn te nemen. Probeer de doses zo goed mogelijk te verdelen over 24 uur. Op die manier zorgt u voor een constante hoeveelheid werkzame stof in het lichaam waardoor u een optimaal resultaat bereikt. Let er ook op dat u de kuur nooit onderbreekt. Pas als u de volledige kuur afmaakt, geniet u het gewenste resultaat.

Koortslip? Gebruik Valaciclovir

Ervaart u een branderig, tintelend gevoel op of rond uw lippen? Dan weet u dat dit het begin is van een koortslip die bestaat uit pijnlijke blaasjes die na enkele dagen veranderen in met korstjes bedekte zweertjes. De oorzaak van een koortslip is het herpes simplex virus. Het uitroeien van het virus is haast onmogelijk. Vanaf de eerste infectie blijft het virus namelijk voor altijd in het lichaam, het houdt zich schuil in een gezichtszenuw en duikt weer op als de weerstand afneemt, bijvoorbeeld bij stress of menstruatie.

Het virus dat koortsuitslag veroorzaakt is pas besmettelijk als u een koortslip heeft, vanaf de eerste tinteling tot het moment dat alle zweertjes verdwenen zijn. Raak anderen dus niet aan met uw lippen tijdens het zoenen of knuffelen. Deel ook geen bestek of handdoeken, u kunt daardoor snel iemand besmetten.
Onze apotheker vertelt u alles over het gebruik van Valaciclovir.

Valaciclovir

Een koortslip gaat vanzelf over na zo’n 10 dagen. In tussentijd kunt u wel Valaciclovir gebruiken. Dit medicijn zorgt ervoor dat het virus zich niet kan vermenigvuldigen en stopt zo de uitbraak van de ziekte. Let wel dat Valaciclovir het virus niet kan doden. Eenmaal een koortslip, altijd kans op een koortslip.

Herpes genitalis

Ook bij herpes genitalis heeft Valaciclovir dezelfde werking. Het houdt de vermenigvuldiging van het virus tegen zodat de ziekte niet verder kan uitbreken. Maar ook hier is het onmogelijk om het virus te doden. Herpes genitalis herkent u aan door kleine blaasjes en zweertjes rond de vagina of de penis. Indien u deze heeft, bent u uiterst besmettelijk. Veilig vrijen is dan ten sterkste aangeraden.

doktersdienst