In de schedel zitten 8 lege holten. Deze worden bijholten of sinussen ( medische term ) genoemd. Deze 8 bijholten zijn verdeeld in paren. Er zijn dus 4 soorten bijholten op verschillende plekken in de schedel, de voorhoofdsholten zitten in het voorhoofd, de wiggebeenholten bevinden zich achter de ogen. de zeefbeenholten tussen de ogen en de kaakholten zitten onder de jukbeenderen. Alle bijholten zijn verbonden met de neus en keel en zijn bedekt met een laagje slijmvlies. Wanneer het slijmvlies in de bijholten ontstoken raakt spreken we van een bijholteontsteking. Vaak blijft een ontsteking niet beperkt tot 1 van de holten. De term voorhoofdsholteontsteking wordt vaak verkeerd gebruikt. Er is namelijk slechts sprake van een voorhoofdsholteontsteking wanneer de voorhoofdsholten ontstoken zijn. Dit komt echter zelden voor.

Een voorhoofdsholteontsteking is een ophoping van vuile deeltjes in de holten rondom de neus. Deze zitten net onder de ogen en in ons voorhoofd. Ze staan normaal in verbinding met de buitenlucht maar wanneer de neus verstopt raakt door een verkoudheid kan er een voorhoofdsholteontsteking ontstaan die een hevig bonzende hoofdpijn veroorzaakt. Een voorhoofdsholteontsteking op zich is niet besmettelijk maar een verkoudheid wel, houdt daar rekening mee.

U hoeft niet direct naar de dokter, het enige waar u voor moet zorgen is dat de neus goed vrij gehouden moet worden, maak daarvoor gebruik van een neusspray (Xylometazoline) die het slijmvlies in de neus wat kleiner maakt en een verstopping tegengaat. Maak geen gebruik van antibiotica, het heeft geen toegevoegde waarde, omdat het middel de ontsteking helaas niet tegengaat. Is er na twee weken nog geen sprake is van een verbetering kunt u even contact op nemen met een arts, die kan vertellen wat er aan de hand is.

Er bestaan twee varianten, de acute voorhoofdsholteontsteking die ons allemaal wel eens overkomt en door de genoemde neusspray goed te behandelen is, deze variant gaat snel weer over, meestal na een dag of acht. De andere variant is de chronische voorhoofdsholteontsteking waar mensen ongeveer vier keer per jaar mee te maken krijgt. Deze ontsteking duurt dit iedere keer minimaal twintig dagen of meer. Een arts zal op zoek gaan naar de oorzaak en een oplossing zoeken.

Xylometazoline helpt bij een verstopte neus

neusspray

Symptomen

Vaak is een voorhoofdsholteontsteking het gevolg van een gewone verkoudheid. Deze verkoudheid is op zichzelf weer veroorzaakt door bacteriƫn of een virus. Tijdens de verkoudheid kan het slijmvlies (te) veel slijmvlies produceren. Hierdoor zwelt het slijmvlies op en komt de verbinding naar de bijholten dicht te zitten. Als gevolg daarvan komen de bijholten vol te zitten met slijm. Dit kan dan een ontsteking veroorzaken in de bijholten.

In de voorhoofd, de bovenkaak en achter uw neus bevinden holle ruimtes. De correcte term voor deze holle ruimtes zijn bijholten. Wanneer het slijmvlies van 1 of meerdere bijholten ontstoken is spreken we van een bijholteontsteking. Gaat het specifiek om de voorhoofdsholte dan spreken we van een voorhoofdsholteontsteking. Een voorhoofdsholteontsteking is in de meeste gevallen ongevaarlijk. De ontsteking kan wel als erg vervelend worden ervaren.

De eerste symptomen bij een voorhoofdsholteontsteking komen overeen met die van een verkoudheid. In de meeste gevallen is deze ontsteking dan ook het gevolg van een verkoudheid. Denk dus aan een loopneus met veel snot, een droge keel, tranende ogen en hoofdpijn. Na een paar dagen zullen er zich nieuwe symptomen voordoen die wat vervelender en pijnlijker zijn. De meest voorkomende zijn:

- Veel snot in de neus met soms sporen van bloed
- Reuk en smaakvermogen worden erg slecht.
- Hevige hoofdpijn waar vooral pijn achter de ogen te voelen is.
- Het gevoel dat het hoofd vol zit. Dit is gevoel is vooral bij het vooroverbuigen te voelen.
- Soms ook last van koorts

Voorhoofdsholteontsteking behandelen

Een voorhoofdsholteontsteking gaat meestal vanzelf over zonder behandeling door een arts. Bij de meeste mensen zijn binnen een week ( zonder de verkoudheid meegeteld ) de meeste klachten al weg. Het kan bij sommige tot 4 weken duren voordat alle klachten echt weg zijn. Het is verstandig om contact op te nemen met de huisarts als de klachten langer dan een week aanhouden. Huisartsen schrijven echter nauwelijks meer antibiotica voor bij voorhoofdsholteontstekingen en andere bijholteontstekingen. Het blijkt namelijk dat deze geen positieve werking hebben.

De voorhoofdsholteontsteking is eenvoudig te behandelen het is geen ernstige kwaal. We hebben er allemaal wel eens mee te maken en zal vanzelf weer over gaan. Dat neemt echter niet weg dat u er aardig wat last van kunt hebben. Om de neus goed open te houden is een neusspray het beste, daarnaast kunt u gebruik maken van warmtekompressen of twee tot drie keer per dag gaan stomen. Om de pijn te verzachten kunt u een paracetamol nemen, het zal niet helpen om het probleem op te lossen maar zorgt dat u minder last heeft van de klachten.

doktersdienst