Waterpokken wordt veroorzaakt door een virus. Het waterpokkenvirus wordt bij het hoesten en het praten via kleine speekseldruppeltjes in de lucht overgedragen. Ook door direct contact met het vocht uit de blaasjes kan het virus worden overgedragen. Na besmetting duurt het maximaal drie weken voordat de vlekjes ontstaan. Deze periode noemen we de incubatietijd. De ziekte is zeer besmettelijk vanaf dag van de eerste verschijnselen totdat de blaasjes zijn ingedroogd. Dit duurt ongeveer tien dagen. Tijdens deze tien dagen is het raadzaam om onnodig contact met anderen te vermijden.

Symptomen

Bijna ieder kind krijgt wel de waterpokken en de meeste uitbraken vinden plaats in de winter of de vroege lente, omdat dit klimaat gunstig is voor dit virus. Je kind krijgt dan over het hele lichaam en in de mond vlekjes, blaasjes en korstjes. Wat vooral bij baby’s en kinderen die nog de fles krijgen lastig kan zijn. Waterpokken is uiterst besmettelijk. Maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden om de huiduitslag te beperken. Eerst wordt het kind verkouden en het lijkt erop of het kind een beginnende griep heeft dat met veel huilen en hangerig zijn gepaard gaat. Vervolgens ontstaan over het hele lichaam vlekjes en blaasjes, vaak ook in de mond, tussen het haar en op de oogleden.

De uitslag kan flink jeuken en gaat meestal samen met lichte koorts. Als de blaasjes uitdrogen worden het korstjes. De korstjes zijn meestal na tien dagen weer verdwenen. Probeer het openkrabben van de wondjes te voorkomen om de kans op littekens te verminderen. Houd de nagels van je kind schoon en kort om het krabben moeilijker te maken. Door krabben wordt de jeuk vaak erger en kunnen infecties en littekens ontstaan.

Behandeling

Er bestaan geen medicijnen tegen waterpokken, wel kun je bijvoorbeeld een lotion of talkpoeder gebruiken om de jeuk te verminderen. Meestal knapt een kind na zeven dagen weer op en na tien dagen is je kind weer beter. Als je kind naar een kinderdagverblijf gaat of naar school kun je dit weer opbouwen.

doktersdienst