Wondroos (Erysipelas) is een ernstige infectie van de huid en van het onderhuids bindweefsel. De boosdoener van wondroos is een bacterie (stafylokok en/of streptokok) die binnendringt in een open wond. Dit hoeft echter geen grote wond te zijn, een insectenbeet of een schaafwond kan voldoende zijn. Bacteriën komen bij iedereen voor op de huid, mensen met een zwakker immuunsysteem zoals oudere mensen met diabetes en jonge baby’s zijn eerder vatbaar voor het ontwikkelen van wondroos.

Wondroos kenmerkt zich door een felrode glanzende en pijnlijke huid die opgezwollen is en warm aanvoelt. Deze symptomen komen pas na enkele dagen na de besmetting opzetten en gaan meestal vooraf aan een algemeen gevoel van ziek zijn, vermoeidheid en hoge koorts. Wondroos kan op alle delen van het lichaam voorkomen, maar meestal zien we dit terug op armen, benen of in het gezicht, de rode uitslag verspreidt zich snel en laat een duidelijke afbakening zien. De lymfeklieren in de buurt van de wond kunnen ook pijnlijk worden of opzwellen.

De behandeling van wondroos bestaat uit het ontsmetten van de wond en de druk verminderen. De huisarts zal in vele gevallen een antibiotica voorschrijven om zo de bacterie te bestrijden. Tegen de pijn kan een paracetamol worden ingenomen. Indien er sprake is van een zichtbare zwelling en vochtophoping, is het verstandig het lichaamsdeel omhoog te leggen en te koelen met natte vochtige doeken.
Wondroos is goed te behandelen met flucloxacilline.

flucloxacilline

Wondroos symptomen

De symptomen van wondroos zijn erg makkelijk te herkennen. Het meest kenmerkende symptoom is het hebben van (vuur)rode plekken op de huid. De overgang van deze rode plekken naar de normale huid is scherp. Dat wil zeggen dat het rode gebied op de huid direct overgaat naar de normale huid. Naarmate de symptomen erger worden kunnen er ook blaren of blaasjes met vocht en pus ontstaan. Het rode gebied op de huid breidt zich ook steeds uit. De rode plekken kunnen erg pijnlijk aanvoelen. Wondroos komt veelal voor op de benen. Vaak zijn de symptomen zichtbaar op 1 been. De rode plekken op de been kunnen zich dan uitbreiden vanaf de enkel tot aan de knie. Bij kinderen komt wondroos ook regelmatig voor op het gezicht. Met name aan 1 kant van het gezicht. In sommige gevallen heeft het kind aan diezelfde kant dan ook nog last van oorontsteking. Verder kan wondroos overal op het lichaam voorkomen ook al komt dit minder vaak voor.

Zodra u last heeft van (vuur)rode plekken op de huid is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met de (huis)arts. Heb je geen zichtbare plekken, maar wel last van de andere symptomen neem dan ook contact op met uw huisarts. Het is namelijk niet zo dat alle symptomen altijd bij iedereen aanwezig zijn.

Oorzaak

Om goed te begrijpen wat de oorzaak van wondroos is gaan we allereerst kijken naar wat wondroos precies is. Wondroos is een huidinfectie van niet alleen de huid, maar ook het onderhuidse vetweefsel. Dit betekent dus dat de huid ook van binnenin geïnfecteerd is. De infectie wordt veroorzaakt door bacteriën, meestal afkomstig uit de Streptococcus familie ( Streptokokken ). Een klein percentage van de mensen krijgt wondroos door de Stafylokok bacterie. Het verschil tussen deze 2 bacteriën is dat de Streptokokken veel sneller vermenigvuldigen dan de stafylokokken. De wondroos ontwikkelt zich daardoor veel sneller bij een infectie met de Streptokokken. De bacteriën komen het lichaam binnen via een wondje. Dit hoeft geen grote wond te zijn, maar een klein sneetje is al genoeg. Zwemmers bijvoorbeeld zijn een risicogroep, omdat ze vaak last hebben van eczeem. Hierdoor kunnen de bacteriën via de wondjes op de voeten het lichaam binnendringen. Bij wondroos op het gezicht kunnen de bacteriën ook via de holtes zijn binnengedrongen. Denk hierbij aan de neusholte, voorhoofdsholte, bijholte etc.

Wanneer u eenmaal last hebt gehad van wondroos is het goed mogelijk dat u er vaker last van krijgt. De antibiotica die voorgeschreven wordt probeert alle bacteriën te doden, maar de kans is groot dat er enkele achterblijven. Deze kunnen op een later moment weer een infectie veroorzaken waardoor de wondroos terugkomt.

Door een goede hygiëne wordt de kans op wondroos en andere huidproblemen aanzienlijk verminderd. Bij een wondje moet u er voor zorgen dat deze direct ontsmet wordt. Gebruik tijdens de ontsmetting het liefst handschoenen om te voorkomen dat de bacteriën zich nog meer verspreiden.

Wondroos behandeling

Bij wondroos komen erg vervelende en vaak ook pijnlijke symptomen kijken. Gelukkig is het in de meeste gevallen gewoon te genezen met een antibioticakuur. Bij wondroos op het been kan oedeem ( vochtophoping ) ontstaan en blijft het been opzwellen wat erge pijn kan veroorzaken. Om de opzwelling tegen te gaan wordt er strak verband aangelegd, het versnelt de genezing en voorkomt dat de zwelling terugkomt.

doktersdienst