Wanneer u pijnklachten heeft en een gewone tablet paracetamol onvoldoende helpt om de pijn te verminderen, dan biedt een samengestelde pijnstiller zoals zapain een goed alternatief. Een samengestelde pijnstiller is een geneesmiddel waarin twee werkzame stoffen zijn verwerkt. Het gaat daarbij naast de werkzame stof paracetamol, tevens om de stof codeïne die bekend staat om zijn prikkel dempende eigenschappen. Door de werking van deze twee stoffen worden pijn- en hoestprikkels gedempt, waardoor uw klachten af nemen. De pijnstiller is daardoor geschikt voor pijnklachten waarbij gewone paracetamol niet voldoende effect heeft.

Pijnklachten

De samengestelde pijnstiller zapain kan bij een breed scala van pijnklachten worden ingezet. Hierbij valt te denken aan griepverschijnselen zoals koorts en hoofdpijn, gewrichtspijn of kiespijn en bij pijn als gevolg van een operatie of een ongeval. Ook kan zapain voorgeschreven worden bij hoestklachten, zoals droge hoest. Daarnaast kunnen er andere oorzaken van pijn zijn, waarbij dit middel effectief is. Als u twijfelt of zapain een geschikt geneesmiddel is om te gebruiken bij de pijnklachten die u heeft, dan kunt u het beste een arts of apotheek raadplegen.

Zapain is verkrijgbaar in tabletten of capsules. Een tablet of capsule zapain bevat 30 microgram codeïne en 500 microgram paracetamol. Deze werkzame stoffen zorgen ervoor dat de pijnprikkels niet of onvoldoende in staat zijn om het pijncentrum in uw hersenen te bereiken. Hierdoor nemen uw klachten snel af.

Zapain

U dient een tablet of capsule in zijn geheel door te slikken met wat water, dus zonder erop te kauwen. Na een aantal uren is zapain uitgewerkt en kunt u, indien de klachten nog aanwezig zijn, opnieuw een tablet of capsule innemen. Er moet wel minimaal vier uur tussen deze innames inzitten. Per etmaal mag u maximaal acht tabletten gebruiken. Kinderen die jonger zijn dan twaalf jaar mogen dit medicijn niet gebruiken.
Onze apotheker vertelt u alles over de pijnstiller Zapain.

Bijsluiter

zapain is een geneesmiddel dat wordt gebruikt voor het verlichten van milde tot matige pijn met werkzame stoffen codeïne en paracetamol. Codeïne is een verdovende pijnverlichter en Paracetamol een minder krachtige pijnstiller dat de effecten van codeïne laat toenemen. De combinatie van paracetamol en codeïne zorgt er voor dat matige tot ernstige pijn wordt verlicht.

Het geneesmiddel verlicht tijdelijk de pijn na een operatie, tandpijn en pijn na een verwonding of een ziekte, het blokkeert de transmissie van pijnsignalen via de zenuwen naar de hersenen. Zoals met alle geneesmiddelen het geval is, kunnen er naast de gewenste werking ook minder prettige bijwerkingen optreden. U kunt bijvoorbeeld last krijgen van uw maagdarmkanaal. Door de medicijnen tijdens het eten in te nemen, kunt u de kans hierop verkleinen. Verder kunt u bijvoorbeeld last krijgen van duizeligheid, sufheid of obstipatie. Wanneer u ook andere medicijnen gebruikt, dan is het van belang dit te melden aan een arts. Deze kan voor u nagaan of de medicijnen een wisselwerking hebben met zapain en of u het geneesmiddel veilig kunt gebruiken.

doktersdienst