De ziekte van bechterew is een ontsteking van de gewrichten in de wervelkolom waarbij de tussenwervelschijven verkalken. De patiënt raakt hierdoor letterlijk verstijft, de houding van het lichaam verandert en neemt een voorovergebogen houding aan. Beweging is de enige manier om verstijving te voorkomen, maar de ziekte zelf is ongeneeslijk.

De gewrichten kunnen een lange tijd aangetast raken zonder dat er symptomen zichtbaar zijn, hierdoor is het moeilijk om een vroege diagnose door een arts te stellen. Wanneer de symptomen zichtbaar worden is pijn in de rug en het bekken één van de eerste klachten. Deze pijn treedt op in rust zolang men zit of ligt, maar verdwijnt weer zodra men beweegt.

Wanneer de ziekte blijft vorderen worden ook de spieren strammer en verliest men zijn beweeglijkheid. Sommige mensen kunnen hier nog mee omgaan anderen verliezen hun baan en grip op het leven, het verschilt erg per individu omdat niet iedereen even goed kan omgaan met tegenslagen.

Bij veel gevallen treden ook ontstekingen op in de handen en voeten op en hebben 25 procent van de mensen met ziekte van bechterew ook last van een oogontsteking. Andere complicaties die kunnen ontstaan zijn psoriasis ( huidaandoening ) en ziekte van Crohn ( darmstelsel ).

Informatie over middelen tegen gewrichtspijn.

ziekte van bechterew

Oorzaak

De ziekte van bechterew of beter bekend onder de medische term Spondylitis Ankylosans heeft nog een onbekende oorzaak. Er zijn onderzoeken die vaststellen dat aanwezigheid van een bepaalde gen de kans vergroot. Echter is nog niet bekend waarom de ziekte zich bij bepaalde mensen wel ontwikkelt en bij anderen niet. Verder valt het op dat mensen met de ziekte van bechterew ook vaak last hebben van chronische darmziekten zoals de ziekte van Crohn.

Het kan jaren duren voordat de diagnose wordt vastgesteld. Het duurt namelijk een lange tijd voor de klachten zich zodanig ontwikkelen dat er aan Spondylitis Ankylosans wordt gedacht. De klachten die zich eerst ontwikkelen hebben ook veel weg van rugpijn. Wanneer de arts echter vast kan stellen dat het om de ziekte van bechterew gaat dan kan laboratoriumonderzoek dit ook nog bevestigen. De CPR gehalte en de bezinkingssnelheid van de rode bloedcellen zijn namelijk beide verhoogd bij een ontsteking.

Behandeling

Wanneer is vastgesteld dat het om Spondylitis Ankylosans gaat wordt je doorverwezen naar een reumatoloog. Deze kan je ontstekingsremmers en/of pijnstillers voorschrijven. Deze medicijnen worden vaak een langere tijd of soms het hele leven gebruikt. Er zijn ook medicijnen die direct in het ontstekingsgebied gespoten worden. Deze ontstekingsremmers en pijnstillers zijn slechts een klein deel van de oplossing. Het belangrijkste bij de ziekte van bechterew is beweging. Dit zorgt ervoor dat de spieren en gewrichten soepel blijven. Via de fysiotherapeut kun je een speciale oefenprogramma krijgen om te volgen. Het is belangrijk om vaak te bewegen ook als het een tijdje beter gaat. Wanneer de wervelkolom zo erg krom is geraakt dat een operatie uitkomst kan bieden dan behoort deze ook tot de mogelijkheden. Echter moet men hier goed over nadenken en overleggen met de arts, want zulke operaties zijn niet zonder risico.

Over het algemeen is de prognose positief ondanks dat de ziekte niet geneeslijk is. De klachten kunnen goed behandeld worden en bij voldoende inzet zullen deze beperkt blijven. Mensen met de ziekte van bechterew hebben vaak een gewone levensverwachting. De gewrichten in de rug, benen en bekken kunnen daarnaast ook slijten wat artrose wordt genoemd. Een andere complicatie door het gebruik van medicijnen voor de Ziekte van bechterew is dat u vocht gaat vasthouden en een blaasontsteking kan ontstaan.

doktersdienst