De ziekte van Lyme kunt u oplopen doordat u door een teek gebeten wordt. Hierdoor komt de de Borelia Burgdorferi bacterie in uw lichaam die de veroorzaker van deze infectieziekte is. Teken kunt u op verschillende plekken oplopen. In het bos, op de hei maar ook op het strand zijn teken behoorlijk actief. Bent u op een van deze plekken geweest of ergens anders in de natuur, dan is het dus zeer verstandig om uw lichaam op teken na te kijken. Kijkt u vooral goed op plekken als onder de oksels en achter de oren, waar teken heel erg graag hun plek in willen nemen. Met de tekenbeetzelftest kunt u vaststellen of u besmet bent met de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt, de uitslag is na tien minuten af te lezen.

Als u door een teek bent gebeten, kan het enkele weken duren voordat u ook daadwerkelijk iets merkt. Er zal binnen enkele dagen of weken een rode plek op de plek waar de teek u gebeten heeft ontstaan. Deze huidaandoening noemt men erythema migrans (EM). Deze ziet er overigens niet altijd hetzelfde uit. Het is een vlek die geleidelijk aan groter wordt en in het centrum verbleekt. Let wel op, niet iedereen die de ziekte van Lyme krijgt, heeft een EM. Na de beet kunt u last krijgen van verschillende klachten als hoofdpijn, een stijve nek, koorts, vermoeidheid of pijn in de spieren.

De ziekte van Lyme is in drie stadia ingedeeld:

  • Stadium 1: Hiermee bedoelt men over het algemeen een lokale infectie op de plek waar de beet heeft plaatsgevonden.
  • Stadium 2: Hiermee doelt men op de fase erna, waarbij de infectieziekte zich door het lichaam aan het verspreiden is of al heeft verspreid.
  • Stadium 3: Hierbij spreekt met over chronische Lyme, waarbij de klachten aan blijven houden.

lyme

Gevolgen van de ziekte

In het begin van de ziekte zullen er niet erg veel symptomen zijn en zullen ze behoorlijk afwisselend van aard zijn. De klachten die je zou kunnen ervaren zijn onder andere: Jeuk, lichte koorts en pijn. Deze vervelende gevolgen zullen binnen een tijdbestek van 1 tot 4 weken na de tekenbeet te merken zijn. Het gevaarlijke aspect van deze vervelende symptomen is dat ze niet zo gauw als daadwerkelijke gevolgen van de ziekte van Lyme worden herkend. Het zijn tenslotte dingen die u normaal gesproken ook zou kunnen krijgen door bijvoorbeeld een griep. Het zijn nou eenmaal behoorlijk algemene klachten waar iedereen wel eens last van heeft. Komt u veel buiten? Wandelt u vaak in de natuur, zoals op de heide, in de bossen of op het strand? Controleer dan met regelmaat en zorg ervoor dat u de eventueel opgelopen teken snel weet te verwijderen!

Symptomen

Zoals we al eerder zeiden is de ziekte van Lyme bijna nooit dodelijk, maar de gevolgen of symptomen van deze ziekte kunnen wel behoorlijk ingrijpend zijn. Heeft u de jeuk, lichte koorts en pijn niet als gevolg hiervan herkent, dan kunt u in een later stadium, en dan spreken we over het langere termijn, last krijgen van geheugenverlies, pijn aan de gewrichten, verlammingsverschijnselen en problemen met uw huid. Als u hiermee naar de dokter gaat, zal het voor hem niet moeilijk zijn om na het stellen van een aantal simpele vragen erachter te komen dat dit de gevolgen van de ziekte van Lyme zijn en zal hij u helpen. Maar zo ver wilt u het natuurlijk niet laten komen, wees er vroegtijdig bij en trek op tijd aan de bel.

doktersdienst