De ziekte van Pfeiffer wordt via speeksel door gegeven en is ook bekent onder een andere naam, namelijk klierkoorts. Kinderen, maar ook jonge volwassenen die vaak erg moe zijn, kunnen de ziekte van Pfeiffer hebben. Het is een virusinfectie van je lymfesysteem, maar ook lever en milt die met genoeg rust vanzelf weer overgaat.

De ziekte van Pfeiffer is een vermoeidheidsziekte. In de meeste gevallen zijn de symptomen in het begin behoorlijk vaag te noemen en wordt de diagnose voor Pfeiffer vaak niet gesteld. De helft van de kinderen hebben deze ziekte voor hun vijfde levensjaar al gehad. Driekwart van de volwassen mensen heeft antistoffen voor Pfeiffer, wat betekent dat de meeste mensen deze ziekte, of liever gezegd infectie, in hun leven oplopen. Echter weten de meeste mensen niet eens dat ze het hebben omdat het als een soort van griepje of lichte keelpijn werd ervaren wanneer de weerstand hoog genoeg is.

De ziekte krijg je door het overdragen van het Epstein-Barr via speeksel in de mond, als u iemand zoent die Pfeiffer heeft is de kans groot dat u het ook op kunt lopen. Maar het kan ook komen doordat u uit hetzelfde glas drinkt, iemand hoest of niest of doordat u hetzelfde bestek gebruikt en ga zo maar door. Pfeiffer krijgt u alleen bij een verminderde ofwel lage weerstand. Komt u in aanraking met het virus maar is uw weerstand gewoon op peil en dus hoog, dan is het heel erg goed mogelijk dat je er totaal niets van merkt.

pfeiffer

Testen op Pfeiffer

Pfeiffer is in het bloed aan te tonen en eenvoudig via een thuistest op te sporen. Neem met een simpele prik in uw vinger wat bloed af en laat dit op een testplaatje vallen, na een paar minuten geeft de test de uitslag weer. Wilt u er zeker van wilt zijn of u wel of geen ziekte van Pfeiffer hebt, is een zelftest ideaal.

De keelontsteking en de koorts die bij de ziekte van Pfeiffer horen duren over het algemeen niet bijzonder lang. Het kan zo maar zijn dat na een week griep of koorts de last al weer voorbij is. Andere mensen zijn een week lang heel erg moe, maar ook dan is het over en zijn ze weer helemaal de oude. Toch zijn er ook mensen die maandenlang last van Pfeiffer kunnen hebben. Over het algemeen wordt er over een periode van 3 tot 4 weken gesproken en dan zou het voorbij moeten zijn. Alleen is er altijd nog een bepaalde nasleep die soms jaren effect kunnen hebben. De moeheid die wordt ervaren verschilt per mens. Zo is de één een aantal maanden van het jaar erg moe, terwijl een ander gewoon zo nu en dan een dagje last van moeheid door Pfeiffer heeft, eigenlijk is er geen vastgestelde standaard voor.

Wat kan ik zelf doen?

Als u de ziekte van Pfeiffer heeft, zijn er een aantal dingen die u zelf kunt doen:

  • Slik eventueel Paracetamol.
  • Eet gezond voor een goede weerstand.
  • Neem voldoende rust.
  • Drinken van koude drankjes en zuigen op een ijsblokje of een waterijsje kan een aangename werking hebben.
  • Vermijdt alcohol, want door de ziekte van Pfeiffer kan uw lever ook worden aangetast en het nemen van alcohol zal dit effect alleen maar versterken.
Pfeiffer is tijdens de incubatietijd zeer besmettelijke, het is de periode dat u er nog geen last van heeft. De incubatietijd duurt ongeveer 4 tot 6 weken. Daarna kan het zo zijn dat het nog een aantal jaren andere mensen zou kunnen besmetten, maar omdat de meningen hierover erg verschillen, is dit niet helemaal duidelijk.

Pfeiffer klachten

Aangezien de ziekte van Pfeiffer en vermoeidheidsziekte is dat uiteraard één van de klachten die mensen hierbij zullen ervaren. Verder begint het vaak met keelpijn, een keelontsteking en/of koorts. De lymfeklieren, de zuiveringsstations van uw lichaam, zullen zich op gaan zwellen. Dit kunt u heel goed voelen in de hals, maar ook onder de oksels. Ook is er vaak sprake van het afnemen of gewoon verlies van de eetlust. De lever kan erg pijnlijk aan gaan voelen en ook kan deze gaan ontsteken. Daarnaast zal de milt zich in de meeste gevallen ook gaan vergroten. Maar er zijn ook nog andere complicaties die zich voor zouden kunnen doen zoals rode huiduitslag en uitslag op mondslijmvlies

doktersdienst