Polymorfe lichteruptie (PMLE) is de officiƫle naam voor zonneallergie. Zonneallergie is de meest voorkomende vorm van lichtovergevoeligheid. We kunnen spreken van een zonneallergie of lichtovergevoeligheid als iemand een huidontsteking krijgt na een normale blootstelling aan licht of UV. Zonneallergie komt niet vaak voor en is zelfs redelijk zeldzaam. Zonneallergie kan zowel bij mannen als vrouwen voorkomen en komt bij beiden evenveel voor. De aandoening komt wel veel vaker voor bij mensen met een lichter huidtype, maar zonneallergie kan zich manifesteren bij elke huidskleur. De grootste groep mensen met zonneallergie is groep mensen aan het einde van hun puberteit.

Zonneallergie door licht

Zonneallergie wordt veroorzaakt door licht, meestal zonlicht uit zichtbaar licht en uit onzichtbaar ultraviolet licht. UV-licht wordt onderverdeeld in (korte golven) UVB en (lange golven) UVA. Het ultraviolet licht zorgt voor de bruining van de huid als we in de zon gaan liggen en zonverbranding.

Mensen die gevoelig zijn voor een zonneallergie hebben een abnormale reactie op ultraviolet. Het UVA wordt tegenwoordig beschouwd als de belangrijkste veroorzaker van de aandoening. Waarom sommige mensen last hebben van een allergie voor de zon is helaas nog niet bekend. Wel is duidelijk dat mensen met een lichte huidskleur makkelijker verbranden en eerder zonneallergie ontwikkelen dan mensen met een donkerder huidtype. Steeds vaker ontwikkelen mensen die voorheen zonlicht goed konden verdragen een allergie.

Symptomen

Meestal ontstaan er verschijnselen binnen 24 tot 48 uur na de blootstelling aan het zonlicht. Maar soms kan het ook dagen duren voordat de allergie zichtbaar wordt. De meest voorkomende klachten zijn jeukende plekken op de aan licht blootgestelde huid en trekkerigheid. Behalve rode blaasjes kan de huid ook oedeem en schilfering vertonen. Aanvankelijk blijven de afwijkingen beperkt tot de aan licht blootgestelde huid, meestal nek en armen, maar de huidproblemen kunnen zich uitbreiden naar niet aan licht blootgestelde delen van de huid.

doktersdienst