Maar liefst 1 op de 5 Nederlanders heeft wel eens aften gehad, sommige mensen krijgen ze zelfs regelmatig. Aften zijn open zweertjes die zich in de mond bevinden en pijn veroorzaken bij aanraking of gaan jeuken. Afte komen vaak voor op de binnenkant van de lippen, maar ook op de tong, het tandvlees en andere plekken in de mond. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is slechte hygiƫne geen oorzaak van aften, het kan achter wel een factor zijn.

We kunnen aften onderverdelen in 3 soorten: De kleine, de grote en de Herpetiforme aften.

- Kleine aften. Deze komen het meest voor en genezen ook het snelst. Een klein aft is niet groter dan 1 centimeter in doorsnee en geneest vaak binnen 2 weken. Ze laten geen littekens achter.
- Grote aften. Deze soort komt minder vaak voor. Grote afte zijn groter dan 1 centimeter en genezing duurt vaak maanden. Er is een grote kans littekens achterblijven.
- Herpetiforme. Herpetiform betekent gegroepeerd. Deze soort bestaat uit erg veel piepkleine aften. De groep ziet er vaak uit als 1 grote aft met een onregelmatige vorm. Het duurt enkele maanden voordat Herpetiforme afte genezen.

Hoe ontstaan aften?

Het is niet (nog) niet bekend wat de oorzaak van aften is. Er zijn echter wel een paar factoren bekend die de kans op aften vergroten. Deze zijn onder andere:

- Besmetting van virussen en/of bacteriƫn.
- Stress.
- Erfelijk. Soms komen afte vaker voor in gezinnen.
- Een beschadigde slijmvlies.
- Zwakke weerstand.
- Een te kort aan ijzer, vitamine B of foliumzuur in het lichaam.

Er zijn ook andere situaties bekend waarbij aften kunnen optreden. Zo komen ze vaak voor bij ziekten als het Behcet syndroom, HIV en de ziekte van Crohn. Ook hebben menstruerende vrouwen een grotere kans.

aften medicijnen

Behandeling

In de meeste gevallen genezen aften vanzelf en is behandeling dus niet nodig. Wanneer ze erg vervelend en pijnlijk zijn kan het helpen om verdovende vloeistof te gebruiken. De mond ontsmetten helpt niet bij de genezing, maar kan er wel voor zorgen dat verdere besmetting voorkomen wordt. Als de situatie ernstiger wordt dan is een laserbehandeling mogelijk. Dit wordt echter niet zomaar uitgevoerd.

Het belangrijkste is om een aft niet aan te raken. Dit kan de situatie namelijk juist verergeren. Andere handige tips zijn:

- Tanden goed blijven poetsen. Ondanks dat pijn kan doen is het belangrijk om goed te poetsen.
- Zure en pittige voedsel vermijden.
- De mond spoelen met een zoutoplossing.

Wanneer genezing uitblijft is het verstandig om een afspraak te maken met de huisarts. Ook wanneer je vaak last hebt van aften of deze beginnen te bloeden is een gesprek met een dokter aan te raden.

doktersdienst