Veel mensen in Nederland, en ook in veel andere landen, hebben last van overgewicht. In Nederland heeft bijna de helft van de bevolking last van over- of ondergewicht. Het aandeel mensen met ondergewicht is vrij klein. Zeer veel mensen hebben licht overgewicht. Voor de meesten is dit niet ernstig en is het geen aanleiding om maatregelen te nemen. Zij zijn tevreden met hun gewicht. Overgewicht in Nederland neemt echter jaarlijks toe, en inmiddels leidt 10% van de Nederlanders aan obesitas. Dit is een zorgwekkende toestand. Hoe kunt u nu zorgen dat je een gezond gewicht houdt?

Twee dingen zijn onbetaalbaar: een goede nachtrust en een gezonde eetlust. Het zijn twee dingen die samenhangen; een goede nachtrust heeft een goede uitwerking op uw eetlust. Een gezonde eetlust zorgt dat u op een gezond gewicht blijft. Wat een gezond gewicht precies is, is cultureel bepaald. Er is echter een duidelijke samenhang tussen gewicht en gezondheid. Te veel of te weinig wegen is slecht voor uw gezondheid. Om te weten of uw gewicht op peil is, kunt u gebruikmaken van de Body Mass Index, of BMI.

Wat is BMI?

BMI is de verhouding tussen je lengte en je gewicht. Iemand die betrekkelijk kort is en een gezond gewicht heeft, weegt minder dan iemand die betrekkelijk lang is en een gezond gewicht heeft. Het BMI is een maat die bedacht is om mensen een middel te geven om erachter te komen of ze een gezond gewicht hebben. BMI is een getal dat aangeeft of u ondergewicht heeft, een gezond gewicht, of overgewicht. Hou er rekening mee dat BMI alleen maar een indicatie is. Als u zeker wilt weten of het gewicht goed isis een doktersbezoek aam te raden. Die kan aan de hand van uw lichaamsbouw en uw situatie bepalen of u een gezond gewicht hebt.

BMI is afhankelijk van 2 factoren: lengte en gewicht. Bereken het BMI door gewicht in kilogrammen te delen door lengte in meters vermenigvuldigd met lengte: Gewicht / (lengte x lengte). Als iemand dus 1 meter 70 is en 65 kilo weegt dan is het BMI: 65KG / (1.7M * 1.7M) = 22.5

Gezond BMI

Of u een gezond BMI hebt, hangt van een twee factoren af, namelijk uw leeftijd en uw geslacht. Bent u ouder dan 16 jaar dan is er sprake van ondergewicht als het BMI minder dan 18.5 is. Iemand van 1.75 meter, die 56 kilo weegt, heeft ondergewicht. Een gezond gewicht heeft een BMI dat zich bevindt tussen 18.5 en 24.9. Bij een BMI van 25 of hoger is er sprake van overgewicht al hoeft dit niet per se zorgwekkend te zijn. Bij een BMI van 30 en hoger is er over het algemeen echter sprake van obesitas.

Body Mass Index wordt tegenwoordig veel gebruikt in de medische wereld en door diƫtisten. Ook thuis berekenen veel mensen hun BMI om erachter te komen of ze nog op een gezond gewicht zitten. Grote organisaties zoals de Amerikaanse overheid en de Wereldgezondheidsorganisatie gebruiken tevens het BMI om te berekenen of iemand overgewicht of ondergewicht heeft. BMI is niet altijd even betrouwbaar, aangezien het geen rekening houdt met vetpercentage en de spiermassa. Iemand die veel sport kan een hoog BMI hebben, maar heeft niet teveel vet. Dit komt vaak voor bij bodybuilders.

Te laag BMI

Een te laag BMI kan verschillende oorzaken hebben, maar bij veel mensen wordt dit veroorzaakt door een snelle stofwisseling. Een snelle stofwisseling zorgt ervoor dat u veel energie verbrandt, waardoor u niet aankomt. Een snelle stofwisseling herkent u vooral aan het feit dat u niet aan kunt komen of zelfs afvalt, terwijl u wel voldoende calorieƫn binnenkrijgt. Een dagelijkse/regelmatige ontlasting is ook een factor waaraan u een snelle stofwisseling kunt herkennen.

Zelfs als u een snelle stofwisseling hebt is het mogelijk om het BMI te verhogen! Als u wilt aankomen, is het van belang dat u gezond blijft eten en voldoende water drinkt. Zorg ervoor dat u iedere dag minstens drie hoofdmaaltijden eet en eet ook tussen de maaltijden door. Probeer iedere maaltijd net iets meer te eten dan u gewend bent, maar stouw u zelf niet vol. Eet de rest van de maaltijd dan gewoon een uurtje later op.

U kunt tevens aankomen door spiermassa op te bouwen. Kies dan voor krachttraining en niet voor cardio, want cardio zorgt er weer voor dat u afvalt. Als u aan krachttraining doet, moet u ervoor zorgen dat u iedere dag voldoende eiwitten binnenkrijgt. Deze voedingsstof herstelt namelijk uw spieren en het zorgt ervoor dat er spiermassa wordt opbouwt. Als u wat meer eet op een dag en daarnaast aan krachttraining doet, kunt u uiteindelijk uw BMI verhogen. Aankomen is echter moeilijker dan afvallen, dus u moet wel geduld hebben.

doktersdienst