Brandwonden ontstaan doordat de huid is blootgesteld aan hitte. Dit kan een vuur zijn, hete vloeistoffen of gassen, straling, wrijving op de huid en zelfs door extreme kou. Brandwonden kun je verdelen in diverse gradaties. Deze gradaties zijn ingedeeld van minder ernstig tot heel ernstig. Dit heeft onder andere te maken met de duur en temperatuur waaraan is blootgesteld.

Behandelen van brandwonden

De mate van verbranding kan bepalen hoe behandeld moet worden. Maar zodra er een brandwond ontstaat is direct actie vereist (eerste hulp). Eerst moet de oorzaak (bijvoorbeeld brand) worden weggenomen. Als iemand in brand staat moet hij geblust worden. Dit kan met een blustoestel, maar daarmee kunt u ook extra schade aanrichten (afhankelijk van het type blustoestel spuit deze ijskoude vloeistof wat zal resulteren in nieuwe brandwonden). Beter is om de zuurstof weg te halen door iemand in te wikkelen en vervolgens te laten rollen.

Na het blussen moet men direct gaan koelen. Probeer geen kleding uitte trekken, deze kan nu vastgeplakt zitten aan de huid. Het koelen doet men op de huid af te koelen maar ook om de bloedsomloop te verminderen waardoor de wond minder pijnlijk is. Vervolgens dient men de huid te bedekken en dient men de behandeling over te laten aan een arts. Afhankelijk van de mate van verbranding kan de arts u een crème voorschrijven, maar het kan ook resulteren in een huidtransplantatie of zelfs amputatie van een lichaamsdeel.

Aangezien een brandwond ook gevoelig is voor verschillende bacteriën is het noodzaak de wond zo snel mogelijk dicht te krijgen en is het zaak infecties zoveel mogelijk te voorkomen. Raadpleeg altijd een arts / deskundige om te beoordelen welke graad en met welke behandeling uw brandwond moet worden genezen en ga niet zelf behandelen.

Brandwond gradaties

Brandwonden kunnen in verschillende gradaties voorkomen afhankelijk van de ernst van de verwondingen. De aard van de verwonding en het ontstaan er van worden is een gradatie ondergebracht waarbij de ernst van de brandwond oploopt.

Eerstegraads brandwond geeft een pijnlijke rode huid zonder blaren. Deze brandwonden zijn vaak van korte duur en herstellen vrij snel (tussen de 24 en 48 uur). Je zult het niet zeggen, maar vaak ontstaan deze brandwonden door de zon.

Tweedegraads brandwond geeft een beschadiging van de opperhuid en de lederhuid. Het kan gaan om oppervlakkige en om diepe tweedegraads brandwonden die behoorlijk pijnlijk kunnen zijn. Deze wond kan uit zichzelf genezen, wel bestaat de kans dat er een tijd een litteken zichtbaar blijft. Bij een diepe tweedegraads brandwond krijgt men vaak een wit glanzende of doffe huid. Omdat deze brandwond de zenuwen al heeft aangetast is hij vaak minder pijnlijk dan de oppervlakkige tweedegraads brandwond. De kans dat er een litteken over blijft na genezing is groot.

Derdegraads brandwond is sprake van wanneer de gehele huid is verbrand. De zenuwen zijn ook dermate beschadigd dat men vaak geen pijn meer voelt. Om een derdegraads brandwond te genezen is een chirurg nodig, het verbrande gedeelte wordt weggehaald en indien nodig wordt er een stuk huid terug geplaatst.

Vierdegraads brandwond is ernstig omdat niet alleen de huid is beschadigd, maar is ook het spierweefsel en de botten zijn aangetast of vernietigd. De huid kan verkoold zijn of er gekookt uitziet of juist erg rauw. Een chirurg zal in deze situatie delen moeten amputeren.

doktersdienst