Voor buikgriep bestaat natuurlijk ook een medische naam, namelijk gastro-enteritis. Het is een ontsteking van de slijmvliezen van de dikke en dunne darm, maar ook van de maag. Ook kan er tijdens de griep veel vocht verloren worden, doordat men veel last van overgeven en diarree krijgt. Wereldwijd worden er zo’n drie tot vijf miljard mensen ziek van deze infectieziekte. Ook sterven er jaarlijks ruim tien miljoen mensen aan de buikgriep, het is dus absoluut niet ongevaarlijk. Als u last van buikgriep heeft, dan heeft u waarschijnlijk ook last van spierpijn, overgeven, koorts, hoofdpijn, buikpijn en waterige diarree.
Behandelen van de buikgriep
Helaas, er is geen behandelmethode voor de buikgriep, meestal gaat deze na verloop van tijd vanzelf weer over. Er zijn wel dingen waar u rekening mee moet houden, veel drinken is heel erg van belang, aangezien u in de periode van deze infectieziekte erg uit kunt drogen en er dus een vochttekort zal ontstaan. Dit is vooral bij jongere kinderen en oudere mensen erg belangrijk, pas wel op dat u niet teveel zoetigheid geeft om de maag rustig te houden.
Verder kunt u een aantal voorzorgsmaatregelen treffen zodat het virus zich niet verder zal gaan verspreiden. Maak het toilet met regelmaat schoon met een desinfecterend schoonmaakmiddel. Was heel goed de handen na een bezoek aan het toilet, dit geldt uiteraard ook voor wanneer u eten gaat bereiden. Verschoon kleding, beddengoed en handdoeken zeer regelmatig, als deze door diarree of braaksel zijn bevuild moet u ze zeker op negentig graden wassen, zodat de veroorzaker van de infectieziekte geen kans meer krijgt om zijn werk te doen.
Alles wat u wilt weten over griep
Buikgriep gaat vaak met misselijkheid gepaard. Het wordt daarom ook aangeraden om gemberpoeder te gebruiken. Dit poeder kan het gevoel van misselijkheid weghalen waardoor u ook weer makkelijker zult kunnen eten. Soms helpt cola ook tegen de misselijkheid.
Oorzaken buikgriep
Gastro-enteritis kan door een virus, parasiet of bacterie worden veroorzaakt. Een van de bacteriën die dit kunnen veroorzaken is Salmonella. Een parasiet die u op kunt lopen die de buikgriep kan veroorzaken kan komen door te zwemmen in besmet water, of door besmet water op te drinken. Meestal wordt deze infectieziekte door een virale infectie veroorzaakt. Deze kunt u oplopen door bijvoorbeeld besmet voedsel te eten. Het virus kan worden overgedragen en is hierdoor dus ontzettend besmettelijk. Er zijn verschillende soorten buikgriep virussen. De meest voorkomende hiervan zijn:
- Het rotavirus: Deze komt meestal voor bij kinderen onder de twee jaar. De infectie van dit virus duurt meestal twee tot zes dagen.
- Het norovirus: dit virus is misschien wel de meest bekende. Het komt vaak voor bij oudere kinderen en oudere mensen. Het virus wordt vaak in ziekenhuizen en verpleegtehuizen veroorzaakt. Bij het eten van oesters lijkt de kans op besmetting hiermee erg versterkt te worden.
- Het astrovirus: Deze komt veel voor bij baby’s en jonge kinderen. Dit virus is vooral actief tijdens de wintermaanden. De verschijnselen bij dit virus lijken heel erg op die van het rotavirus.
- Het adenovirus: Deze vorm komt veel voor bij kinderen die jonger zijn dan twee jaar. Een van de grootste verschijnselen hierbij is diarree dat in de meest erge gevallen wel twee weken lang kan duren. Dit virus komt meestal in de zomer voor.