Dat roken een ongezonde gewoonte is, is een bekend gegeven. Maar stoppen met roken is vaak niet zo eenvoudig en de kans op een terugval is groot. Als u graag wilt stoppen is het daarom wellicht wenselijk en effectief om dit proces te ondersteunen met behulp van een ontwenningsmiddel. Champix is een medicijn dat hierbij kan helpen, het is een geneesmiddel dat geen nicotine bevat en dat speciaal ontwikkeld is voor mensen die willen stoppen met roken. Het wordt voorgeschreven bij een rookverslaving, omdat het de hunkering naar nicotine vermindert.

Ontwenningskuur

De werkzame stof in het medicijn is varenicline, een stof die ondersteunt in het ontwennen van nicotine door de gevoeligheid hiervoor in de hersenen te verminderen. Dit gebeurt doordat varenicline zich hecht aan bepaalde receptoren in de hersenen, waardoor het verlangen naar tabak af neemt af. Op deze manier wordt het makkelijker om te stoppen met roken. Champix zorgt er namelijk enerzijds voor dat het verlangen naar nicotine afneemt, en anderzijds zorgt het er ook voor dat er minder ontwenningsverschijnselen zijn. Doordat het proces van stoppen met roken hierdoor minder zwaar is, is de kans op slagen groter.

Champix is verkrijgbaar in de vorm van tabletten die in hun geheel doorgeslikt moeten worden, de arts zal de dosering en de duur van het gebruik aangeven. Doorgaans wordt er een kuur van twaalf weken voorgeschreven.

champix

De tabletten nemen toe in sterkte, waarbij iemand begint met de minst sterke tabletten in te nemen wanneer degene nog rookt. Het wordt aangeraden om vervolgens in de tweede week van het gebruik daadwerkelijk te stoppen met roken. Door te beginnen met champix terwijl er nog gerookt wordt kan het lichaam een varenicline spiegel opbouwen waardoor er minder kans is op ontwenningsverschijnselen.
Onze apotheker verteld u alles over het gebruik van Champix.

Na twaalf weken

Als het na twaalf weken gelukt is om te stoppen met roken, dan is de kuur geslaagd. Het kan voorkomen dat de arts dan alsnog een nieuwe kuur van twaalf weken voorschrijft bedoeld om de kans te verminderen dat er na een tijd toch weer wordt begonnen met roken. Het kan ook zijn dat de arts aan het einde van de kuur de dagelijkse doseringen langzaam afbouwt, het vermindert het risico dat iemand na beƫindiging van het gebruik van champix toch weer gaat verlangen naar nicotine.

doktersdienst