Eiwitten zijn voedingsstoffen, net als koolhydraten en vet. We hebben ze nodig om te leven. Ieder eiwit bestaat uit een aantal aminozuren. In totaal zijn er 22 aminozuren en daarvan zijn er 9 essentieel. Deze aminozuren moeten we uit onze voeding halen, omdat ons lichaam ze niet zelf kan aanmaken. Daarnaast zijn er nog 6 aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken als we ziek zijn en die zullen we op zo’n moment dus ook uit onze voeding moeten halen.

Belang van eiwitten

De aminozuren in eiwitten bouwen de eiwitten in lichaamscellen op. Eigenlijk zijn eiwitten de bouwstenen van ons lichaam. Ook spelen eiwitten een rol bij regelprocessen, het transport van stoffen in ons bloed en in en de aanmaak van neurotransmitters. Daarnaast geven eiwitten ons energie, want ons lichaam kan de aminozuren omzetten in glucose.

Eiwitten kunnen mensen met overgewicht goed helpen om hun bmi te verlagen. Deze voedingsstoffen verzadigen ons namelijk meer dan koolhydraten en vet, waardoor je minder zult gaan eten. Een ander voordeel van eiwitten is dat het de spieren opbouwt en herstelt (daarom eten sporters veel eiwitten). Tijdens het afvallen zullen de spieren dan behouden blijven, wat weer resulteert in een hogere energieverbranding tijdens en na het afvallen. Zo is het ook makkelijker om op gewicht te blijven.

Voeding met eiwitten

Onze voeding bevat dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten kunnen we halen uit vis, vlees, kaas en melk. Plantaardige eiwitten zitten onder andere in graanproducten, peulvruchten en brood. Het is ook mogelijk om een deel van je dagelijkse eiwitten te halen uit eiwitshakes. Eitshakes kunnen bestaan uit plantaardige of dierlijke eiwitten.

doktersdienst