Om een lichaam is een goede conditie te houden zijn er een aantal belangrijke aspecten waar men rekening mee dient te houden. Naast voldoende lichaamsbeweging is het nuttigen van water en goede voeding zeer belangrijk. Door immers op een goede manier met voeding om te gaan krijgt van alle benodigde voedingsstoffen voldoende binnen waardoor het lichaam geen tekorten op zal bouwen. Bij het ontstaan van een tekort van voedingsstoffen loopt men immers gezondheidsrisico. Bovendien zal goede voeding een gunstige invloed op de weerstand en de algehele conditie van het lichaam uitoefenen.

U wilt graag gezond eten en dus gezonde recepten bereiden. Waarom is het belangrijk om gezond te eten? Wat verstaan we onder gezond en hoe pakt u gezond koken aan? In dit artikel leggen we uit hoe verschillende bereidingswijzen van grote invloed kunnen zijn op de gezondheid van de voeding.

Om goed te kunnen functioneren en u daarbij goed te voelen is er gezond en gevarieerd voedsel nodig. Het nuttigen van ongezond voedsel, heeft vooral invloed op de kwaliteit van het leven. Door gezonde recepten te bereiden, zult u zich de hele dag een stuk energieker voelen.

Gezonde voeding houdt in, dat u ervoor zorgt dat u alle voedingstoffen die u nodig hebt binnenkrijgt. Maar let op: Overdaad schaad. Als u gevarieerd eet en daarbij alle benodigde voedingstoffen binnenkrijgt, dan eet u gezond. Het is belangrijk dat u uit alle voedingsgroepen voldoende binnenkrijgt. De voedingsgroepen zijn: aardappelen, brood, pasta en rijst aangevuld met groente en fruit en zuivel en ei, vis, vlees of vleesvervangers.

Voedingsstoffen

Uw lichaam heeft dagelijks verschillende voedingsstoffen nodig. Deze voedingsstoffen zijn eiwit, koolhydraten, vetten en zouten aangevuld met de broodnodige vitaminen en mineralen. Om gezonde recepten te bereiden is het belangrijk om te weten, waar deze voedingsstoffen te vinden zijn. Eiwitten zitten veel in ei, vis, vlees en vleesvervangers. Koolhydraten zitten in aardappelen, brood, pasta en rijst. Ook is er een gezonde dosis vetten en zouten nodig: Deze zitten bijvoorbeeld in kaas. Maar pas op, vet is lekker en men eet er snel teveel van, overgewicht ligt op de loer. Als u gevarieerd eet, krijgt u alle vitaminen en mineralen binnen die u nodig hebt.

Om gezonde recepten op tafel te krijgen, is het belangrijk dat er gezonde ingrediënten worden gebruikt. De hiervoor genoemde voedingsgroepen, hoeven niet allemaal in de gezonde recepten te zitten. Omdat u meerdere keren op een dag eet, is het van belang een combinatie van deze voedingsgroepen over de hele dag binnen te krijgen. Om gezonde recepten te creëren kunt u heel goed combinaties maken met brood, aardappelen, rijst en pasta samen met groente of fruit aangevuld met ei, vis, vlees of een vleesvervanger. Hierbij is het ook mogelijk om bioproducten te nuttigen, vaak zijn deze producten meer puur en zitten er meer vitaminen in.

Ons lichaam heeftde volgende stoffen nodig om optimaal te blijven werken. Eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen, vezels, mineralen en water zijn allen nodig voor een goede werking. Bij een tekort van enig welk onderdeel zal u verzwakken. Als u een vermageringskuur volgt moet u letten op het aantal kilocalorieën of kcal dat u inneemt.

De vier voedingsstoffen die energie leveren zijn:

- Eiwitten : 1g eiwit staat gelijk aan 4 kcal
- Koolhydraten : 1 g staat gelijk aan 4 kcal
- Alcohol : 1g staat gelijk aan 7 kcal
- Vet : 1g staat gelijk aan 9 kcal

Bij het zien van deze cijfers zal duidelijk worden welke voedingsmiddelen u beter mijd bij welk dieet dan ook. Namelijk de vetten en alcohol slaat u beter over. Vergeet ook niet dat alcohol vochtafdrijvend is en dat u meer water nodig heeft dan. Als u producten kiest wees dan bewust:

- Kazen : 90% van de kazen bevatten meer dan 300 kcal. Magere platte kaas en smeerkaas zijn uitzonderingen.
- Alle magere en halfvolle melken bevatten minder dan 100kcal.
- Oliën en vetten : gewone oliën en frituurvet bevatten tot wel 900kcal. Andere zoals halfvolle margarine zijn beduidend minder.
- Groenten bevatten over het algemeen heel weinig kcal maar meer vitaminen en mineralen. Bereiden van groenten zoals aardappelen tot bijvoorbeeld aardappelkroketten verhoogt het kcal tot 200 (wat nog niet zo veel is eigenlijk). Groenten zijn goed door het hoge aantal koolhydraten.
- Gedroogde groenten en fruit bevatten veel meer kcal dan verse producten.

Voedingsvezels

Een voedingsvezel is eigenlijk een onverteerbare koolhydraat. Het lichaam verteert ze niet of maar gedeeltelijk. Er zijn over het algemeen maar twee soorten voedingsvezels. Enerzijds zijn er de in water oplosbare vezels die je terugvind in groenten en fruit. Anderzijds heb je de niet in water oplosbare vezels die terug te vinden zijn in volkoren producten, granen, zaden en noten. Iedereen zou voldoende vezels moeten eten om een aantal redenen.

De niet in water oplosbare vezels worden bijna niet afgebroken. Ze binden water zoals een spons, waardoor ontlasting uitzet en extra volume krijgt. De oplosbare vezels binden ook met water en vormen een gel die de darminhoud in volume doet toenemen maar ook een zachte consistentie geeft. Het verbeterd de darmtransit en er is dus minder kans op constipatie. Door de snellere transit zullen afvalstoffen minder de darmwand raken. Dit verminderd wederom het risico op allerlei infecties. Je voorkomt ook de kans op uitstulpingen in de darm, ook gekend als diverticulose.

Bereidingen

De manieren om gezonde recepten te bereiden bepaald of de maaltijd gezond is of ongezond. Bij bepaalde bereidingswijzen zoals bij frituren ontstaan ongezonde stoffen. Deze stoffen moeten door uw lichaam weer worden afgebroken en afgevoerd, dat vormt een aanslag op de lever. Gezonde methoden voor het bereiden van gezonde recepten zijn: koken (niet te lang), in de oven, blancheren, stomen en pocheren. Door op de juiste wijze gebruik te maken van deze methoden, behoudt u zoveel mogelijk de voedingstoffen en vitaminen die uw lichaam zo hard nodig heeft. Het is hierbij ook wel interessant om eens te kijken hoe chinezen hun eten bereiden. Chinezen staan erom bekend erg weinig vet te gebruiken in de bereiding van hun voedsel.

Zowel voor vleeseters als veganisten zijn er veel gezonde recepten. Een veganist bereidt een gezond recept, als hij pasta met pompoen klaarmaakt. Uiteraard zit daar pasta en pompoen in, dan hebt u al twee voedingsgroepen te pakken. Doe daar een beetje ui bij, broccoli, walnoten en geraspte kaas. Maak dit af met een schuitje olijfolie, kruiden en crème fraîche en u heeft een fantastisch gezond recept op tafel staan. Een alternatief is om als voorgerecht, pompoensoep met stokbrood, klaar te maken. De vleeseters onder ons kunnen bij het hoofdgerecht kiezen om heerlijke biefstuk klaar te maken, die dan wel in olijfolie klaar gemaakt is.

doktersdienst