Huidproblemen komen veel voor, in totaal zijn er circa 2.200 huidziekten bekend. Ieder persoon heeft een eigen huid met grote onderlinge verschillen. Huidproblemen hoeven op zich niet gevaarlijk te zijn, door krabben kan de huid echter dermate worden beschadigd, dat ziekteverwekkers kunnen binnendringen en een infectie kunnen veroorzaken, die weer tot littekens kunnen leiden. Het is daarom goed om dit te voorkomen en je nagels goed kort te houden. Bij aanhoudende of erger wordende klachten dien je altijd contact op te nemen met een arts. Elk huidtype heeft zijn eigen verzorging nodig, belangrijk voor een gezonde huid is gezond eten, goed slapen, veel bewegen, voldoende vitamines en eventueel goed oliën.

Huiduitslag

We spreken van huiduitslag (exantheem) wanneer er op de huid bepaalde veranderingen optreden zoals roodheid, vlekken, puisten, pukkels of blaasjes. Dit kan optreden over de gehele huid of in de vorm van een plaatselijke uitslag. Meestal gaat de huiduitslag samen met jeuk en in enkele gevallen kan er een combinatie van verschillende soorten huiduitslag optreden. Normaal gesproken verdwijnt de huiduitslag vanzelf weer wanneer de ziekte of de oorzaak wordt behandeld.

Huiduitslag is doorgaans geen op zichzelf staande ziekte, maar een bijwerking of symptoom van een andere ziekte. Bij huiduitslag kun je last hebben van losse vlekken of kunnen de vlekken in elkaar overgaan. Er bestaat ook papuleuze uitslag die te herkennen is aan lichte veranderingen van het huidoppervlak, bijvoorbeeld bultjes of knobbeltjes.

De online apotheek heeft medicijnen voor vele huidaandoeningen.

huidziekte

Bij de natte uitslag wordt onderscheid gemaakt in uitslag met blaasjes (vesiculair), waarbij kleine pukkels worden gevormd en pokken of kwaddels, die lijken op blaren gevuld met doorzichtige vloeistof. Bekende infectieziekten zoals mazelen, roodvonk, de zesde ziekte, rodehond, tyfus of syfilis gaan bijna altijd samen met een huiduitslag die optreedt na koorts.

Allergische reactie

Een groot gedeelte van de huidaandoeningen komt door allergische reacties. Je kunt hierbij denken aan direct contact van de veroorzakende stof (allergeen) met de huid maar ook van een reactie van de immunologische afweer op een irriterende, allergisch werkende stof. Ook kan een huidallergie ontstaan in combinatie van bepaalde levensmiddelen en medicijnen. De meestal rood gekleurde bultjes of vlekken op de huid komen tot ontwikkeling omdat de bloedvaten (capillairen) zich verwijden en te vol raken met bloed. Blaasjes ontstaan bij een ophoping van bloedplasma of lymfevocht.Artsen beginnen de huiduitslag altijd te behandelen op het gedeelte van de huid waar de uitslag is ontstaan. In geval de oorzaak niet duidelijk is of bij hevige klachten schrijft de arts medicijnen voor die de jeuk of de allergie tegengaat of de ontsteking remt.

Vaak is het raadzaam om te bekijken hoe erg de uitslag is om de juiste manier van genezing te bepalen. Het is altijd goed om het lichaam te helpen genezen door het innemen van extra vitaminen A bijvoorbeeld wat de genezing bevorderd en de ontsteking remt. Wanneer een allergie de oorzaak van de uitslag is, dan moet je een allergietest laten uitvoeren. Het is handig om te weten wat de allergie veroorzaakt om het in de toekomst te voorkomen. Vaak wordt een zalf of tabletten voorgeschreven. Wanneer jeuk de oorzaak is van de huiduitslag, dan worden voor de ernstige gevallen cortisonpreparaten voorgeschreven. Het aanbrengen van lotion of talkpoeder kan de jeuk ook verminderen. Mensen met diabetes en mensen met stofwisselingsziekten hebben vaak langdurig last van huiduitslag door hun verminderde weerstand.
Lees wat onze apotheek zegt over huidaandoeningen.

Problemen met de huid

Acne is een huidprobleem dat ontzettend vaak voorkomt en met name bij tieners. Acne verdwijnt vaak in de loop van tijd. In de volksmond noemt men het jeugdpuistjes, omdat de huidziekte vooral in de tienerjaren voorkomt al hebben ook veel mensen in de leeftijd tussen de 30 en 40 jaar regelmatig last van het probleem, meer informatie over acne.

Brandwonden ontstaan doordat de huid is blootgesteld aan hitte. Dit kan een vuur zijn, hete vloeistoffen of gassen, straling, wrijving op de huid en zelfs door extreme kou. Brandwonden kun je verdelen in diverse gradaties. Deze gradaties zijn ingedeeld van minder ernstig tot heel ernstig, lees meer over brandwonden.

Eczeem is een verzamelnaam aangezien er heel veel soorten eczeem (en dus huidaandoeningen) zijn. Eczeem is vaak een ontstekingsreactie van de huid. Hierdoor heeft men vaak last van jeuk, een rode huid, droge plekken en schilfers. Soms ontstaan er blaasjes op de huid en kan er zelfs pus uit deze blaasjes komen. Omdat men ook vaak gaat krabben als het jeukt gaat het nog erger jeuken, kan het pijn gaan doen en in het ergste geval kan het opengaan en bloeden. Door een goed verzorging van de huid kan de klacht worden verholpen, meer over eczeem.

Gordelroos (herpes zoster) is een huiduitslag op de huid die wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus. De huiduitslag verschijnt op de huid aan één helft van het lichaam. Behandeling van gordelroos is in de meeste gevallen niet nodig, aangezien de ziekte vanzelf geneest. De vlekjes en blaasjes zitten vaak als een gordel of band om een kant van je borstkas, vandaar de naam gordelroos.

Koortsuitslag wat ook wel koortslip wordt genoemd, is een uitslag in de vorm van blaasjes meestal in de buurt van de mond, veroorzaakt door het herpes simplex virus. Dit virus geneest in het algemeen binnen enkele weken. Meestal krijg je een koortslip na het hebben van koorts, overmatig zonlicht en tijdens of na de menstruatie. Informatie over koortsuitslag.

Mazelen is een virusziekte die samengaat met verkoudheid, koorts en vlekjes. Omdat tegenwoordig alle kinderen zijn ingeënt tegen mazelen, komt het in Nederland nog weinig voor. Wanneer je kind volledig is ingeënt, dus alle twee de BMR-prikken heeft gehad, is de kans minimaal dat hij of zij nog mazelen krijgt van een ander kind, meer informatie over mazelen.

Moedervlek de officiële benaming is naevus naevocellularis. Een moedervlek is een ophoping van (vaak) pigmentvormende cellen. Bij de geboorte hebben baby’s vaak nog geen moedervlekken. Pas in de eerste levensjaren beginnen deze moedervlekken te ontstaan. Gemiddeld heeft een mens 25 moedervlekken. Moedervlekken zien er uit als bruine vlekjes. Soms zijn ze ook zwart of zelfs een beetje licht van kleur. De ene is plat en de ander kan bol zijn. Ook de grootte kan erg verschillen. Bij een dermatoloog kunt u laten onderzoeken of de moedervlek kwaardaardig is of niet.

Psoriasis is een niet-besmettelijke huidaandoening. Deze huidziekte kenmerkt zich door rode en schilferende plekken op ellebogen, knieen en hoofd. Psoriasis is erfelijk. Infecties, medicijnen en beschadigingen van de huid kunnen ook een invloed hebben op het ontstaan van psoriasis. Deze huidziekte is te behandelen, maar niet te genezen. Kenmerkend voor psoriasis zijn rode schilferende plekken met een scherpe begrenzing. Het aantal plekken kan per mens verschillen, van 1 tot 100 plekken. Het komt vaak voor op ellebogen, knieeen en hoofdhuid, maar kan in principe overal ontstaan. Psoriaris kan erg jeuken en geeft dan ook een ongemakkelijk gevoel. Een middel voor de behandeling van psoriasis is Dovobet

Vitiligo is een huidaandoening waarbij huid en haar pigment verliezen en waarbij melkwitte plekken van verschillende grootte en vorm ontstaan. Vitiligo kan op elke leeftijd ontstaan, ongeveer 50% van de patiënten krijgt echter voor zijn/haar 20e levensjaar met deze huidaandoening te maken. De plekken kunnen overal op het lichaam voorkomen en kunnen variëren in grootte en kleur. Vitiligoplekken hebben vaak een rand die donkerder is dan de normale huid. Pigmentvlekken zijn verder niet gevaarlijk, maar kan wel een grote deuk in het zelfvertrouwen van de patiënt slaan. Bij sommige patiënten met vitiligo is er dan ook psychosociale ondersteuning nodig om met de ziekte om te leren gaan.

Waterpokken, veel mensen komen als kind voor het eerst in aanraking met het waterpokkenvirus en krijgen dan de waterpokken. Na genezing blijft het virus achter in de zenuwen van de huid. Je merkt daar helemaal niets van. Soms wordt het virus na jaren weer actief en veroorzaakt het gordelroos. De oorzaak hiervan is onbekend. De kans op gordelroos is het grootst als je ouder bent dan zestig jaar. Lees verder over waterpokken.

Wondroos, ook wel Erysipelas of belroos genoemd, is een bacteriele infectie van de huid en/of het onderhuidse vetweefsel. Het komt op veel plekken voor zoals de armen, onderbenen en het gezicht. De huid wordt rood en warm en lijkt een beetje opgezet, soms gaat dit gepaard met koorts en misselijkheid. Lees verder over wondroos.

Zonneallergie is de meest voorkomende vorm van lichtovergevoeligheid. We kunnen spreken van een zonneallergie of lichtovergevoeligheid als iemand een huidontsteking krijgt na een normale blootstelling aan licht of UV. Zonneallergie komt niet vaak voor en is zelfs redelijk zeldzaam, meer over zonneallergie.

Behandeling

Mensen met huidaandoeningen gaan vaak eerst naar hun huisarts die in de meeste gevallen een doorverwijzing naar de dermatoloog afgeeft. Een dermatoloog is een specialist op gebied van aandoeningen op de huid, de nagels en het haar. De dermatoloog kan onderzoeken of iemand allergisch is voor bepaalde stoffen. Men krijg dan een grote sticker op de rug met allemaal stofjes erop welke een bepaalde tijd moet blijven zitten. Als de sticker daarna weer wordt weggehaald kan men kijken of er ergens door de huid op gereageerd is. Een andere methode is het nemen van een huid biopt, dan wordt er een klein stukje huis weggenomen voor verder onderzoek.

Het wegnemen van een stukje huid welke wordt gebruikt voor onderzoek noemen ze ook wel een huid biopt. Als een arts (vaak een dermatoloog) meer wil weten over een huidaandoening dan kan hij er voor kiezen een huid biopt af te nemen. Dit stukje huid kan vervolgens in een laboratorium nader worden onderzocht. Dit onderzoek gebeurt dan met een microscoop.

Vaak gebruikt men hiervoor een punch biopteur. Dit is een stalen buisje met een scherpe snijrand. Er bestaan verschillende maatvoeringen, afhankelijk van de grootte van het stukje huid dat men nodig heeft wordt de grootte bepaald. Van te voren kan de arts de plek waar de huid biopt genomen wordt verdoven. Door het biopteur met een draaiende beweging in de huid te drukken wordt er als het ware een ronde snee gemaakt. Met een pincet kan deze huid er vervolgens uitgetrokken en afgesneden worden. Men kan er natuurlijk ook voor kiezen om een stukje huid uit te snijden met een chirurgisch mes.

doktersdienst