Bacteriën virussen en parasieten, ze zijn er dagelijks en werkelijk overal om ons heen. In sommige gevallen krijgen mensen hier infecties van. Over het algemeen worden de meeste mensen hier vanzelf weer beter van. Maar van sommige infectieziektes kunnen mensen ernstig ziek worden, in zulke gevallen is er altijd een behandeling van een dokter nodig. Als mensen een ziekmakend bacterie, virus of parasiet op anderen overdragen dan is er sprake van een zogenaamde besmettelijke infectieziekte.

Besmet raken

Er zijn meerdere manieren waardoor mensen een infectie kunnen oplopen:

Er zijn meerdere soorten infectieziekten, voorbeelden hiervan zijn de blaasontsteking een infectie van het slijmvlies aan de binnenkant van de urinewegen, of een blindedarmontsteking die u door een bacterie oploopt. Iedere infectieziekte is weer anders. Het is daarom ook logisch dat de behandeling voor iedere infectieziekte verschillend zal zijn. Er is een arts of specialist nodig om te onderzoeken hoe de opgelopen infectie kan worden behandeld.

infectieziekte

Meldpunt voor infectieziekten

Het meldpunt infectieziekten spoort deze ziektes op om ze te bestrijden en voorkomen. Het meldpunt onderzoekt hoe een besmetting is ontstaan en of er meer personen besmet zijn geraakt, dit alles om verdere verspreiding tegen te gaan. Verder geeft het meldpunt adviezen over hoe wij kunnen voorkomen dat anderen ook besmet kunnen raken en als laatste wordt er onderzocht waardoor groepen mensen daadwerkelijk ziek zijn geworden, bijvoorbeeld na een etentje of een feest.

In sommige gevallen nemen ze contact met u op. Dit kan gebeuren als u zelf door een infectieziekte besmet bent geraakt of als er een uitbraak van een bepaalde infectieziekte plaats heeft gevonden. In het geval van een uitbraak worden veel mensen in een kort tijdsbestek ziek. Mensen die bij elkaar werken op kantoor of in een fabriek, maar ook kinderen op scholen. Het meldpunt doet er dan alles aan om ervoor te zorgen dat er niet nog meer mensen geïnfecteerd worden.

Infectieziekten varianten

U kunt een infectieziekte oplopen door besmet voedsel te hebben gegeten. Een van deze ziektes is de vaak voorkomende buikgriep. Ieder jaar krijgt een vijfde deel van de Nederlandse bevolking met deze infectieziekte te maken, met klachten als plotselinge diarree en overgeven. Het is een besmettelijk virus en men kan zich er erg ziek door voelen, gelukkig nemen de klachten na een aantal dagen weer af. Meer weten over buikgriep?

Hoewel er veel voor gewaarschuwd wordt, zijn er nog steeds mensen die infectieziektes via seksueel contact oplopen. Deze zijn bekend als SOA, wat een afkorting is voor Seksueel Overdraagbare Aandoening. Deze infecties zijn over het algemeen goed te voorkomen door het gebruik van een condoom.

Er zijn veel infectieziekten die mensen op elkaar kunnen overbrengen. Dit is bij dieren ook het geval. Er zijn ook een aantal infectieziekten die dieren op mensen kunnen overdragen. Hierbij kunt u denken aan Q-koorts door geiten en schapen, de ziekte van Lyme door tekenbeten, hondsdolheid of rabiës door de beet van een aap of een vleermuis.

De ziekte van Pfeiffer krijgt u door een virus die wordt overgedragen via speeksel. Wie zoent met iemand die Pfeiffer heeft kan het gemakkelijk oplopen. Ook is er besmetting mogelijk via drinken uit hetzelfde glas of eten met hetzelfde bestek, door hoesten en niezen, ga zo maar door. Mensen met een lage weerstand zijn extra gevoelig om het virus op te lopen.

Bij een infectie van het oor of te wel een oorontsteking gaat het vaak om een uitwendige ontsteking van het middenoor waardoor het trommelvlies opzet en pijn veroorzaakt. Vocht van de ontsteking is besmettelijk en wordt vaak bij verkoudheid overgebracht op anderen. De infectie gaat vaak na enkele dagen weer over en zal u er geen problemen aan overhouden.

Een uitermate vervelende en besmettelijke infectieziekte is de longontsteking een aandoening die veel overlast kan veroorzaken en een aanslag op uw conditie doet net als andere aandoeningen van de longen als longemfyseem en longembolie.

doktersdienst