Mazelen is een virusziekte die samengaat met verkoudheid, koorts en vlekjes. Omdat tegenwoordig alle kinderen zijn ingeënt tegen mazelen, komt het in Nederland nog weinig voor. Wanneer je kind volledig is ingeënt, dus alle twee de BMR-prikken heeft gehad, is de kans minimaal dat hij of zij nog mazelen krijgt van een ander kind. De eerste verschijnselen van mazelen zijn verkoudheid, hoesten, rode ogen en koorts. Deze koorts is vaak hoog, wel boven de 39˚C. Aan de binnenkant van de wangen ontstaan witte vlekjes. Na een paar dagen komen er rode vlekken bij op het gezicht en vervolgens verspreidt het zich over het hele lichaam. De vlekken worden geleidelijk bruin en kunnen samenvloeien waardoor er grote vlekken ontstaan. Dan blijven er vlekjes met normale of iets donkerder dan de huidskleur over. De huid kan ook gaan jeuken. De koorts komt in golven en is ‘s avonds meestal het hoogst.
Complicaties
Bij sommige kinderen kunnen de symptomen van mazelen zich verder uitbreiden. Ze krijgen een oorontsteking met soms blijvende doofheid of een ernstige longontsteking. Ook een ontsteking van de hersenen(vliezen) komt voor, vaak met blijvende hersenschade. Deze ernstige vormen van mazelen komen niet vaak voor maar zien we vooral bij kinderen onder de vijf jaar of bij volwassenen die niet zijn ingeënt.
Oorzaak
Mazelen wordt veroorzaakt door een heel besmettelijk virus. Het virus zit in de neus, mond en keel. Bij hoesten of praten wordt het via speekseldruppeltjes in de lucht overgedragen. Het virus kan ook via de handen, via het bestek, bekers of via het speelgoed worden overgedragen. Mazelen is zó besmettelijk dat ‘contact vermijden’ of ‘handen wassen’ niet afdoende is.
Na de besmetting duurt het ongeveer tien dagen voordat je kind ziek wordt. Mazelen is besmettelijk vanaf twee dagen vóór de eerste ziekteverschijnselen (koorts, verkoudheid, rode ogen) tot vier dagen nadat de vlekjes verschijnen. Er bestaan geen medicijnen tegen mazelen maar soms schrijft de arts antibiotica voor en paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.