Roodvonk is een ziekte die vooral voorkomt bij kinderen vanaf 3 jaar. Ook volwassenen kunnen roodvonk krijgen. De medische term voor roodvonk is Scarlatina. De aandoening is over het algemeen vrij onschuldig en gaat vanzelf weer over. Een behandeling is daarom vaak niet nodig. Bij erge gevallen kan een antibioticakuur worden voorgeschreven. Roodvonk is herkenbaar aan de ruwe rode huiduitslag die zich over het hele lichaam verspreid. Er zijn ook een aantal andere herkenbare symptomen die optreden waaronder:

- Keelpijn en last van klieren in de hals.
- Koorts en weinig eetlust.
- Soms misselijkheid en overgeven.
- De tong wordt rood en dik.
- De huiduitslag jeukt niet en voelt ruw aan.

Oorzaak van roodvonk

Roodvonk wordt veroorzaakt door een bacterie uit de Streptokokken familie. Dit is dezelfde bacterie die ook wondroos kan veroorzaken. De bacterie is overdraagbaar door druppeltjes die in de lucht komen bij het hoesten of praten. Desondanks is de aandoening niet erg besmettelijk. Een besmetting hoeft vaak ook niet te betekenen dat roodvonk zich ontwikkelt. Veel mensen raken besmet, maar krijgen slechts last van keelpijn of worden helemaal niet ziek. Een persoon is de eerste 10 dagen besmettelijk. Wanneer er antibiotica gebruikt wordt is dit slechts de eerste 2 dagen.

Behandeling

Een behandeling is vaak niet nodig, omdat roodvonk vanzelf over gaat. Tegen koorts of stevige hoofdpijn kan een paracetamol genomen worden. Bekijk op de bijsluiter voor de maximale hoeveelheid bij kinderen. Wanneer de situatie verslechtert kan de huisarts een antibioticakuur voorschrijven. Deze kuur duurt meestal 7 dagen. Het is belangrijk om een kuur altijd af te maken ook al zijn alle symptomen verdwenen.

Roodvonk kan vooral vervelend zijn voor kinderen. Om de symptomen een beetje te verlichten en het genezingsproces te versnellen is het belangrijk dat een kind veel drinkt en genoeg rust. Wanneer er sprake is van koorts moet de warmte het lichaam kunnen verlaten. Kies daarom voor losse en niet te warme kleding.

doktersdienst