Tramadol is een pijnstiller met een krachtige werking en wordt met name gebruikt bij zenuwpijn, gewrichtspijn en pijn na een operatie. De pijnstiller is sinds 1977 verkrijgbaar in verschillende toedieningsvormen, we kennen het medicijn als tablet, bruistablet, capsule, in druppelvorm, injectie en als zetpil. Het is alleen op doktersrecept te krijgen en wordt soms in combinatie met paracetamol voorgeschreven. Als de klachten minder worden en u met de inname wilt stoppen dan kan dat wanneer u de pijnstiller maar kort hebt gebruikt. Gebruikt u het medicijn al langer dan is het raadzaam de dosering af te bouwen om eventuele ontwenningsverschijnselen te voorkomen. Het duurt relatief lang, minimaal ongeveer een uur, voor het middel gaat werken, bij acute pijn genieten andere geneesmiddelen dan ook de voorkeur. Voor een hevigere pijn, die langer aanhoudt maar niet chronisch is, is de pijnstiller wel een veel gekozen optie.
Zo helpt tramadol u van uw pijn af
Tramadol is van invloed op de doorkomst van pijnsignalen in de hersenen. Daarnaast heeft het een aantal andere kenmerken die het voor sommige pijnen geschikt maakt voor gebruiken. Vaak wordt het naast de gebruikelijke pijnstillers, denk aan paracetamol of Ibuprofen, ingezet wanneer deze niet toereikend zijn.
Een pijnlijk gevoel in uw hoofd, nek, rug of andere lichaamsdelen kunnen u belemmeren in de dagelijkse gang van zaken. Omdat pijn veel stress en ongemak geeft wil u er zo snel mogelijk vanaf, kost de gang naar uw huisarts u te veel tijd en is dat een reden om te blijven rondlopen met uw klacht, maak dan gebruik van de online dokter die uw medische gegevens zal controleren en bij goedkeuring een recept voor u zal uitschrijven.
Tramadol is verkrijgbaar via de online apotheekdienst.
De pijnstillende werking van Tramadol
Om de werking van tramadol te begrijpen dient u iets te weten van de pijn zelf. In de medische wereld wordt in de regel onderscheid gemaakt tussen twee vormen van pijn; weefselpijn en zenuwpijn. Weefselpijn is over het algemeen goed te lokaliseren, omdat op de plaats waar de pijn gevoeld wordt een duidelijke oorzaak van die pijn aanwezig is. De pijn wordt met de hersenen gecommuniceerd door een correct werkend zenuwstelsel. Zenuwpijn, daarentegen, heeft de zenuw zelf als oorzaak, bijvoorbeeld wanneer deze beschadigd of geïrriteerd is. De hersenen ontvangen dan foutieve of onterecht heftige signalen.
Er zijn verschillende manieren om pijn te bestrijden. Deze sluiten aan bij de ernst van de pijn, maar zeker ook bij het soort pijn. We spreken bij de bestrijding van pijn wel van verzachting, vermindering, remming, onderdrukking of verdoving. In geen van deze gevallen is er sprake van een wegnemen van de oorzaak van een pijn. Wanneer er sprake is van zenuwpijn hebben pijnstillers meestal weinig effect. In dat geval wordt de communicatie naar de hersenen door of via de zenuwen beïnvloed. In het geval van reguliere pijnstillers wordt de werkzame stof naar de locatie van de pijn getransporteerd.
Tramadol is als pijnstiller op verschillende manieren verkrijgbaar.
Normale tablet of capsule Als tablet of capsule kan het geneesmiddel met een glas water worden ingenomen.
Retard tablet Ook bij deze vorm moet u de pijnstiller met water innemen. Het is de bedoeling dat de tabletten langzaam oplossen waardoor ze minder bijwerkingen veroorzaken, bovendien werkt de pijnstiller dan langer.
Bruistablet Doe de bruistablet in een half glas water en wacht tot hij is opgelost. Laat na het drinken nog wat water door het glas lopen en schud een beetje, zodat u de totale dosis binnen krijgt.
Zetpil De zetpil dient anaal te worden ingebracht.
Wanneer wordt Tramadol voorgeschreven?
Bij hevige pijn, zenuwpijn en wordt soms bij artrose wordt tramadol voorgeschreven. Pijn kent veel mogelijk oorzaken en kan sterk per persoon in hevigheid verschillen. De zenuwen geven wanneer iets bijvoorbeeld niet werkt zoals het hoort een sein naar de hersenen. Hierdoor voelt u uiteindelijk de pijn. Het kan ook voorkomen dat de oorzaak van de pijn onduidelijk is.
Normaliter is paracetamol voldoende om de pijn te verzachten. Het medicijn werkt uitstekend, is veilig en heeft weinig bijwerkingen. Indien paracetamol onvoldoende werkt of wanneer sprake is van een ontsteking, kan de arts ervoor kiezen een pijnstiller voor te schrijven met een ontstekingsremmende functie. Goede voorbeelden zijn onder meer ibuprofen en diclofenac. Wanneer deze pijnstillers niet voldoende werken kan de arts ervoor kiezen om een zwaarder medicijn voor te schrijven, zoals tramadol. Ook kan tramadol worden gecombineerd met paracetamol of wordt tramadol in combinatie met een ontstekingsremmend medicijn voorgeschreven.
Wordt tramadol voorgeschreven? Dan zorgt het medicijn ervoor dat het sein van de zenuwen naar de hersenen minder sterk tot niet aankomt in de hersenen. Hierdoor wordt de pijnprikkel minder en reageert het lichaam minder op de pijn. Bij tabletten, bruistabletten en druppelvorm vermindert de pijn in veel gevallen al binnen één uur. Zetpillen duren er wat langer over. Over het algemeen vermindert de pijn dan binnen 2-3 uur. Zetpillen en capsules hebben ongeveer een werkingstijd van 6 tot 8 uur. Tabletten en capsules met vertraagde afgifte werken circa 12 uur. De tabletten die u één keer per dag moet/mag gebruiken van de arts werken ongeveer een hele dag.
Zenuwpijn
Zenuwpijn kenmerkt zich door schokken met pijnsteken, scherpe pijn of continue pijn. De pijn kan opkomen en weer verdwijnen of continu aanwezig zijn bij zenuwpijn. In veel gevallen gaat het om delen van het lichaam. Voorbeelden zijn de arm, voet, deel van de romp of een deel van het gezicht.
Ook bij zenuwpijn sturen de zenuwen een signaal naar hersenen, waardoor uiteindelijk pijn in het lichaam wordt gevoeld. Een geïrriteerde of beschadigde zenuw verstuurt de berichten daarentegen foutief, waardoor heftige pijn ontstaat zonder dat er sprake is van een daadwerkelijke verwonding. Aandoeningen, waardoor een beschadigde of geïrriteerde zenuw ontstaat, zijn bijvoorbeeld suikerziekte (diabetes mellitus type 2) of een infectie met een herpesvirus, zoals gordelroos. Bij suikerziekte wordt overigens vaak het medicijn Metformine gebruikt.
Doordat de pijn ontstaat door een geïrriteerde of beschadigde zenuw heeft een normale pijnstiller, zoals een paracetamol, weinig tot geen effect. Net als bij hevige pijn komt de prikkel van de zenuwen naar de hersenen minder goed tot nauwelijks aan in de hersenen, waardoor de pijn minder wordt.
Artrose
Artrose, ofwel een reumatische aandoening, komt veelal vorm in de heup of knie. Bij artrose is er sprake van een aandoening aan het kraakbeen in een gewricht. Het kraakbeen is te vinden op de bot-uiteinde in een gewricht, zoals de heup of knie. Bij artrose is dit kraakbeen aangetast en veroorzaakt een stijf en/of pijnlijk gevoel. De pijn kan continu aanwezig zijn of kun je af en toe pijn hebben. Je hebt in veel gevallen moeite met bewegen van het gewricht. Artrose kan er uiteindelijk voor zorgen dat u een verkeerde houding aanneemt, waardoor meer klachten kunnen ontstaan. De aandoening wordt, indien er niets aan wordt gedaan, op den duur erger. Genezen lukt helaas niet, maar er is wel iets aan te doen. Vraag hierover meer informatie bij de arts.
U kunt de pijnklachten verminderen door het gewricht goed te bewegen of de spieren rondom het gewricht te trainen. Pas wel op dat u het niet overbelast. In geval van pijn kan paracetamol helpen. In veel gevallen is paracetamol in het eerste stadium van artrose voldoende. Indien paracetamol onvoldoende werkt kan de arts ook een ontstekingsremmende pijnstiller voorschrijven. Voorbeelden zijn onder meer naproxen, ibuprofen en diclofenac. Indien deze medicijnen onvoldoende werken kan de arts ervoor kiezen om tramadol voor te schrijven.
Tramadol zorgt er net als bij hevige pijn en zenuwpijn voor dat de pijnprikkel minder sterk tot nauwelijks aankomt in de hersenen. Hierdoor wordt de pijn minder. De werkingsduur van tramadol bij artrose en de toedieningsvorm is hetzelfde als bij zenuwpijn en hevige pijn. In de laatste alinea op deze pagina is de werkingstijd in combinatie met de toedieningsvorm terug te lezen.
Kenmerken en gebruik
Hoofdpijn, nekpijn of pijn in uw rug of andere plekken op het lichaam belemmeren u vaak om activiteiten uit te voeren zoals u dat graag zou willen. Pijn geeft stress en andere ongemakken, u zal er heel wat voor over hebben om er vanaf te komen en op een normale manier functioneren. Een goede daadkrachtige pijnstiller kan u helpen om de klachten te verminderen en de pijn te verlichten, tramadol is zo’n medicijn.
Bij dit type medicatie is de kans op bijwerkingen aanwezig, de aard van de bijwerkingen verschilt per persoon. Versuftheid, misselijkheid en vermindering van de eetlust komen voor. De bijwerkingen kunnen van invloed zijn op uw dagelijks functioneren, autorijden wordt eerste twee weken dat u dit medicament gebruikt afgeraden omdat het slikken van het medicijn uw rijgedrag kan beïnvloeden. Hoewel er over het effect nog te weinig bekend is wordt bij zwangerschap afgeraden tramadol te gebruiken.
In combinatie met een aantal andere medicijnen kan tramadol ernstige effecten hebben. Om dit voor uw geval te bepalen dient u de samenstelling van uw medicatie na te gaan. In geval van twijfel is het raadzaam uw arts te raadplegen.
Tramadol heeft mogelijk een verslavende werking. Hetgeen betekent dat u ontwenningsverschijnselen kunt vertonen wanneer u abrupt met het gebruik van de pijnstiller stopt. Toch wordt het in sommige gevallen gebruikt bij de bestrijding van chronische zenuwpijn. Al is een langdurig gebruik in dat geval vanzelfsprekend, maakt de relatief sterke uitwerking het verkiesbaar boven het zwakkere paracetamol of niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID; pijnstiller en ontstekingsremmer) zoals Ibuprofen.
Onze online dokter legt u alles uit over het gebruik van Tramadol.
Bijwerkingen
Zoals vrijwel ieder medicijn, kent ook deze pijnstiller mogelijke bijwerkingen. De bijwerkingen zijn opgesplitst in soms (10-30% van de mensen), zelden (1-10%) en zeer zelden (minder dan 1%). De bijwerkingen zijn ook in de bijsluiter van het medicijn opgenomen, maar hieronder staan ze nogmaals vermeld. Let op: Indien u veel last hebt van onderstaande bijwerkingen dient u contact op te nemen met de arts. Ook bij eventuele vragen is het raadzaam contact op te nemen.
Bijwerkingen: Kans 10-30%
Een misselijk gevoel. De klachten nemen in veel gevallen na enkele dagen af. Uw lichaam raakt dan namelijk gewend aan het medicijn. Het kan ook voorkomen dat u daadwerkelijk moet braken.
Een vermoeid tot suf gevoel. Pas op met het uitvoeren van risicovolle handeling, zoals autorijden of gevaarlijk werk. Het gebruik van de pijnstiller kan namelijk leiden tot een suf gevoel en minder reactievermogen. Met name in de eerste week is het raadzaam op te passen, omdat het lichaam dan nog niet helemaal gewend is aan het medicijn.
Bijwerkingen: Kans 1-10%
Een droge mond. Tramadol kan leiden tot een droge mond. Dat is slecht voor het gebit, waardoor u extra veel aandacht aan het gebit moet besteden. U kunt namelijk sneller gaatjes ontwikkelen. Poets en flos extra vaak en neem regelmatig een slok water. Dit is niet alleen goed voor het gebit, maar is ook goed om uitdroging (wanneer u last heeft van braken) te voorkomen. Moet u dit medicijn langdurig gebruiken en heb je vaker een droge mond? Vraag dan naar de mogelijkheid om vaker gebruikt te maken van een tandartsbezoek.
Hoofdpijn en overmatig zweten. De bijwerkingen zijn vooral vervelend, maar niet gevaarlijk. Wanneer u erg veel last heeft kun je contact opnemen met de arts om de bijwerkingen tramadol te bespreken.
Last van obstipatie. Obstipatie, ofwel een verstopping, is erg vervelend en kan leiden tot maagkrampen. Het is daarom raadzaam veel te drinken en veel vezels tot u te nemen. Ook kunt u bijvoorbeeld laxerende ingrediënten nuttigen zoals ontbijtkoek of pruimen, in veel gevallen schrijft een arts bij obstipatie een laxerend middel in combinatie met de pijnstiller voor. Overleg bij ernstig obstipatie met de arts om deze bijwerking te verminderen. Hiervoor zijn goede hulpmiddelen aanwezig.
Een duizelig gevoel. Deze bijwerkingen verdwijnen veelal na enkele weken, wanneer het lichaam is gewend aan het medicijn. Met name mensen met hartfalen zijn extra gevoelig voor een duizelig gevoel bij het gebruik van tramadol. Probeer rustig op te staan en leg de benen tijdens het slapen of zitten wat hoger, om de duizeligheid te verminderen.
Last van galbulten en jeuk. Wanneer u hier last van krijgt, kan het zijn dat u overgevoelig bent voor de pijnstiller. In dat geval is het raadzaam contact op te nemen, zodat de arts mogelijk een ander medicijn kan voorschrijven zonder de stof waarvoor u overgevoelig bent.
Bijwerkingen: Kans minder dan 1%
Problemen met de ademhaling. Bij een hoge dosering is de kans groter, dan bij een lagere dosis. Ook wanneer u reeds last hebt van COPD of Astma (of een andere luchtwegaandoening) is de kans groter. Overleg met de arts indien u last hebt van deze bijwerkingen.
Overgevoeligheid voor het middel. Dit kunt u merken aan een benauwd gevoel, flauwvallen of zwellingen op de tong, lip of in het gezicht. Wanneer u hier last van krijgt, dient u direct naar de EHBO of huisarts te gaan. In dat geval bent u overgevoelig en moet u direct stoppen met gebruik van tramadol. Houdt dit voor in de toekomst in de gaten, want u mag dit medicijn niet meer gebruiken.
Psychische klachten. Het is raadzaam de arts te raadplegen, wanneer je merkt dat u tijdens het gebruik te maken krijgt met psychische klachten. Mogelijk psychische klachten zijn nachtmerries, depressie, verwardheid of moeite met slapen.
Last van slaapapneu. Slaapapneu is een korte (maar langer dan normaal) periode waarin u niet tot nauwelijks ademhaalt. Tramadol kan een slaapapneu veroorzaken, ook kun u meer last krijgen van een slaapapneu wanneer u dit reeds hebt gehad. Wanneer u merkt dat u last hebt van slaapapneu of de klachten erger worden is het raadzaam contact op te nemen met de arts.
Bij een verminderde leverwerking kan de hoeveelheid tramadol in het lichaam te hoog worden. Het middel wordt namelijk via de lever uit het lichaam verwijdert. Wanneer de lever niet voldoende werkt, kan dit leiden tot een te hoge dosis in het lichaam. Bespreek dit met de arts. Wanneer het nodig is, kan dan de dosis worden aangepast.
Problemen met urineren. Dit komt sneller voor bij personen die reeds een vergrote prostaat hebben. U hebt dan al problemen met urineren, maar tramadol kan deze aandoening verergeren. Overleg dit met de arts om te kijken of u mogelijk kan overstappen op een ander medicijn.
De kans op meer epileptische aanvallen voor personen die last hebben van epilepsie, neemt door het gebruik toe. Bespreek dit voortijdig met de arts.
Patiënten met de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa kunnen dit medicijn in enkele gevallen beter niet gebruiken. Tramadol kan namelijk ernstige bijwerkingen veroorzaken. Indien je dit medicijn toch mag gebruiken terwijl u een chronische darmontsteking hebt, moet je goed opletten. Indien u last krijgt van bijwerkingen als koorts, opgezette buik of meer buikpijn dient u direct contact op te nemen met de arts.
Patiënten met de erfelijke hartaandoening het Brugada syndroom hebben mogelijk meer kans op stoornissen van het hart. Overleg met de arts en bekijk of het mogelijk is een ander medicijn te gebruiken. Kan dit niet, dan zal de arts u extra moeten controleren tijdens het gebruik.
Dosis vergeten
Het kan voorkomen dat u per ongeluk een dosis vergeten bent. Afhankelijk van het moment moet u de vergeten dosis innemen of juist aan u voorbij laten gaan. Indien u de pijnstiller vergeten bent, gelden de onderstaande regels. Uiteraard is het raadzaam u strikt aan de tijden te houden.
De arts adviseert over het algemeen de inname gelijkmatig over de dag te verspreiden. Ook is het raadzaam de dosis op dezelfde tijden in te nemen. De arts raadt het dus niet aan om te wachten totdat u pijn voelt. De duur van inname is afhankelijk per patiënt en aandoening. De arts geeft aan hoe lang u dit medicijn moet gebruiken.
Als u vergeten bent de pijnstiller te slikken
Een dosis vergeten is afhankelijk van het moment en de hoeveelheid tabletten of capsules die u per dag in moet nemen. De hoeveelheid varieert veelal van 1 tot 4 maal per dag. Om die reden staan hieronder de regels bij 1,2,3 en 4 maal daagse inname.
Vier keer per dag: Wanneer u viermaal daags tramadol inneemt geldt het volgende: Wanneer het minder dan één uur duurt alvorens u een nieuwe dient in te nemen? Sla dan de dosis over. Duurt het nog langer dan een uur? Neem dan de vergeten dosis alsnog in.
Drie keer per dag: Wanneer u driemaal daags een pijnstiller inneemt geldt het volgende: Wanneer het minder dan twee uur duurt alvorens u de nieuwe dosis dient in te nemen? Sla dan een keer over. Duurt het nog langer dan twee uur? Neem dan de pijnstiller alsnog in.
Twee keer per dag: Wanneer u tweemaal daags het middel inneemt geldt het volgende: Wanneer het minder dan vier uur duurt alvorens u de nieuwe tablet dient in te nemen? Sla dan de dosis over. Duurt het nog langer dan vier uur? Neem dan de vergeten pil alsnog in.
Een keer per dag: Wanneer u het eenmaal daags inneemt geldt het volgende: Wanneer het minder dan acht uur duurt alvorens u de nieuwe pijnstiller dient in te nemen? Sla dan de dosis over. Duurt het nog langer dan acht uur? Neem dan de vergeten dosis alsnog in.
Neem om wat voor reden dan ook, nooit een dubbele dosis. Dat wil zeggen dat je nooit de voorgeschreven hoeveelheid mag verdubbelen, omdat u bijvoorbeeld de pijnstiller vergeten bent of dat u denkt geen tijd te hebben voor de volgende.
Stoppen of afbouwen
Met het gebruik van het medicijn tramadol kan niet altijd in één keer worden gestopt. Toch kan het voorkomen dat u bij langdurig gebruik toch een bepaald moment tijdelijk moet stoppen met het gebruik van de pijnstiller. U kunt in één keer stoppen met het gebruik, indien u het medicijn kortdurend heeft gebruikt. Het is in dat geval geen probleem, mede omdat het lichaam dan nog niet gewend is geraakt aan het medicijn. De ontwenningsverschijnselen zullen dan nauwelijks aanwezig zijn.
Wanneer u het medicijn langer achter elkaar hebt gebruikt, is het beter om de dosering langzaam af te bouwen. Wanneer u in één keer stopt met gebruik van de pijnstiller kunnen er namelijk ontwenningsverschijnselen ontstaan. Wanneer u twijfelt of u direct mag stoppen of langzaam moet afbouwen dient u contact op te nemen met de arts of apotheker. Uiteraard is het niet raadzaam zonder overleg te stoppen met het gebruik van het medicijn.
Tramadol bij zwangerschap
Bij zwagerschap is het voor veel vrouwen onduidelijk of zij tramadol mogen blijven gebruiken. De bijsluiter, apothekers en artsen zijn over het algemeen duidelijk over het gebruik in combinatie met een zwangerschap. Wanneer u zwanger bent of binnenkort zwanger wil worden mag u dit medicijn NIET gebruiken. Er is reeds nog te weinig bekend over het gebruik en een zwangerschap of aanstaande zwangerschap. Het mag hoe dan ook nooit worden gebruikt na de achtste maand van de zwangerschap. Het medicijn kan dan de ademhaling van de baby na de geboorte bemoeilijken. Moet of wilt u het medicijn gebruiken tijdens de zwangerschap? Of wilt u binnenkort zwanger worden en maakt u gebruik van de pijnstiller? Bespreek dit dan met de arts. Mogelijk kunt u tijdelijk overstappen op een ander medicijn of tijdelijk het gebruik stoppen. Vraag meer informatie aan de arts omtrent deze kwestie.
De pijnstiller komt in beperkte mate in de moedermelk terecht. Toch kunt u, na overleg met de arts, in beperkte mate gebruik maken van het medicijn. Wanneer u de pijnstiller slechts af en toe gebruikt zal het weinig tot geen effect hebben op het kind. Indien u tramadol meerdere keren per dag of meerdere dagen achtereenvolgens gebruikt, dient u te overleggen met de arts, het kan leiden tot bijwerkingen bij het kind. De baby kan suf worden of zal minder goed kunnen drinken. Wanneer je dit waarneemt is het raadzaam direct contact op te nemen met de arts. Indien u het medicijn gebruikt kun je gewoon alles eten en drinken. Alleen moet worden opgepast met het nuttigen van alcohol. Door tramadol reageert u sneller en sterker op alcohol. Daarnaast kunnen de bijwerkingen worden verergerd door het gebruik in combinatie met alcohol.
Tramodol in combinatie met andere medicijnen
Tramadol kent mogelijke wisselwerkingen met bepaalde stoffen die in diverse medicijnen zijn te vinden, de wisselwerkingen kunnen ontstaan bij:
- Medicijnen tegen aids en HIV. De medicijnen lopinavir en ritonavir zorgen ervoor dat tramadol minder effectief is. Ook kunnen de genoemde medicijnen de bijwerkingen er van versterken. De arts zal je bij gelijktijdig gebruik goed in de gaten moeten houden en je dient zelf contact op te nemen wanneer bijwerkingen erger worden of dat je het idee hebt dat de pijnstiller niet werkt.
- De medicijnen citalopram, venlafaxine, escitalopram, tranylcypromine, fenelzine, sertraline, fluoxetine, paroxetine en fluvoxamine. Dit zijn medicijnen die worden voorgeschreven tegen een depressie. Deze medicijnen in combinatie met tramadol kan (kleine kans) leiden tot het ernstige serotoninesyndroom. Dit is een vergiftiging met serotonine door gebruik van medicijnen die de serotonine-spiegel verhogen. Serotonine heeft invloed op het geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust. Het speelt ook een rol bij de verwerking van pijnprikkels. Het syndroom wordt meestal veroorzaakt door minimaal twee geneesmiddelen die de serotonine-spiegel verhogen. Indien u last krijgt van beven, versnelde hartslag, koorts, angst, verwardheid, bewegingsdrang, trillen, overmatig zweten, verminderd bewustzijn of spiertrekkingen kunt u beter de arts contacteren. Niet altijd zijn dit de bijwerkingen die duiden op een serotoninesyndroom, want het kan ook met de aandoening te maken hebben waarvoor u de medicijnen krijgt voorgeschreven. Toch is het raadzaam bij twijfel contact op te nemen. Ook kunt u beter familie en vrienden inlichten, omdat u door verwardheid en verminderd bewustzijn mogelijk de bijwerkingen niet zo ervaart.
- Medicijnen die het reactievermogen verminderen. Deze medicijnen zijn te herkennen aan een gele sticker op de verpakking. De effecten worden namelijk versterkt. Hierdoor kan bijvoorbeeld de rijvaardigheid sterk afnemen. Rijd om die reden geen auto, indien je twee of meer van zulke medicijnen tegelijk gebruikt. Informeer bij de arts of apotheek voor meer informatie en advies.
- Pijnstillers die de werking van tramadol tegengaan. Dit zijn onder meer nalbufine, pentazocine, nalmefeen en buprenorfine. Wanneer u reeds tramadol of een bovenstaand medicijn gebruikt en een medicijn erbij krijgt met een dergelijk werkende stof, zoals hierboven, kunnen ontwenningsverschijnselen ontstaan. Overleg met de arts wanneer u dit krijgt voorgeschreven.
- Medicijn Naltrexon gaat de werking van morfine-achtige pijnstillers, waaronder tramadol, tegen. Tegelijkertijd kan dit juist ook worden gebruikt om mensen bijvoorbeeld te helpen, wanneer mensen een overdosis van de pijnstiller hebben ingenomen. Naltrexon wordt onder meer voorgeschreven bij een alcoholverslaving. Wanneer u dit medicijn gebruikt tegen een alcoholverslaving, moet u er rekening mee houden dat tramadol minder werkzaam is. Wanneer u reeds tramadol gebruikt en u krijgt ook Naltrexon voorgeschreven, kunnen bijwerkingen ontstaan, overleg met de arts wanneer u deze medicijnen gelijktijdig moet gebruiken.