Tretinoïne wordt in het veld van de dermatologie veelal voorgeschreven om huidaandoeningen zoals acne te behandelen. Doordat het de deling van cellen in de huid stimuleert, kan de huid zich sneller vernieuwen en verdwijnen oude huidlagen. Het gevolg hiervan is dat poriën open gaan, waardoor talg eruit kan en de poriën minder snel verstopt kunnen raken. Dit vermindert de kans op acne, ofwel puistjes. Tretinoïne is vooral bekend in de vorm van crème om op de huid te smeren.

Tretinoïne crème

Tretinoïne in de vorm van een crème wordt niet alleen gebruikt bij acne, maar kan ook voorgeschreven worden bij andere huidaandoening, zoals hyperpigmentatie, waarbij onregelmatige bruine vlekken op de huid zichtbaar zijn, of rosacea, een huidaandoening in het gezicht waarbij een rode verkleuring optreedt van de neus en de wangen. Tretinoïne wordt vaak pas toegepast nadat andere middelen niet voldoende bleken te werken. Het duurt in alle gevallen enige tijd voordat het effect van de tretinoïne zalf zichtbaar is. Bij acne is het mogelijk dat de verschijnselen in de eerste weken van het gebruik van de crème erger worden. Het is daarom belangrijk het middel te blijven gebruiken gedurende enkele maanden.

Tretinoïne moet je één keer per dag smeren. Voordat de crème wordt aangebracht is het van belang de huid te reinigen met wat lauw water en zeep-vrije wasgel. Dit is nodig om te voorkomen dat de huid geïrriteerd raakt.

Tretinoïne

Als de huid goed droog is, kunt u de crème op je huid aanbrengen. Het is belangrijk dat je de crème dun uitsmeert en niet aanbrengt op huid die beschadigd is of op wondjes. Ook moet u uit de buurt blijven van ogen en neus. Na het smeren van de crème is de huid een tijdje wat gevoeliger voor zonnebrand. Het is daarom het handigst om het voor het slapen gaan te gebruiken.
Onze apotheker geeft informatie over het gebruik van Tretinoïne.

Stoppen met gebruik

U kunt op elk gewenst moment stoppen met het gebruik van de tretinoïne crème. Het beste resultaat ontstaat wanneer het middel een aantal maanden dagelijks wordt gebruikt. Wanneer u stopt met het gebruik van de crème, dan is het mogelijk dat de klachten terug keren. Het is aan te raden om met een arts te overleggen wanneer er verdere vragen over zijn.

doktersdienst