Op elke website die over afvallen en vermageren gaat vind u wel een artikel dat gaat over water en hoe belangrijk het wel is om alle dagen voldoende te drinken. Als je verder denkt hierover dan weet je ook dat water dient om de afwas mee te doen, ons te douchen. Voedsel mee te bereiden, het huis schoon te maken of gewoon om in te zwemmen. In onze industrie worden gigantische hoeveelheden water gebruikt voor allerlei toepassingen. Bij de mens is water een hoofdbestanddeel van het lichaam. Afhankelijk van lichaam, leeftijd en gewicht varieert het percentage vocht dat ons lichaam bevat. Gemiddeld bestaan ons lichaam wel 2/3 uit water.

Enkele cijfers op een rijtje

Bij embryo’s bestaat het lichaamsgewicht uit 80% water. Bij zuigelingen is dit 75% wat verklaart waarom deze snel uitdrogen. Bij het ouder worden neemt de hoeveelheid vocht af in het lichaam. Vrouwen hebben proportioneel meer vet dan mannen. Relatief gezien bevat het lichaam van een man meer vocht. Gespierde personen hebben meer vocht in hun lichaam per kilo lichaamsgewicht en dat omdat spierweefsel drie maal meer water bevat dan vetweefsel. Obese personen hebben minder vocht in het lichaam aanwezig.

Water vervoert bijna elke denkbare stof in het lichaam gaande van vitaminen, mineralen, vetten, zuurstof, proteïnen en dit naar elk orgaan in het lichaam. Ook wordt ureum vervoert en koolstofdioxide maar dan naar de nieren en zweetklieren, dit zijn afvalstoffen. Dit alles wordt dan gedaan via het bloed. Water dient dus als transportmiddel. Verder dient water ook voor het transport van hormonen en antilichamen. Ook maakt water het verteren van voedsel veel makkelijker.

Ook dient water als de warmteregulator van ons lichaam. Het is een goede geleider die traag van temperatuur verandert en dusdanig constant weet te blijven. Ons lichaam koelt af door te zweten. Door het verdampen van het zweet koelen we af. Maar om de overgang van vloeibaar water naar gas te realiseren heb je lichaamswarmte nodig. Ons lichaam zal dus bij een liter water uit te zweten tot 600 kcal energie verliezen. Handig om te weten bij het vermageren. Hoe meer je zweet hoe meer je afvalt.

Ook kans onze temperatuur op een geheel andere wijze geregeld worden namelijk door onze bloedbaan. De bloedvaten net onder onze huid verwijden als het te warm is. Mensen met overgewicht zullen het dus iets lastiger hebben gedurende de zomer. Verder hebben we water nodig als beschermende stof voor diverse lichaamsweefsels. Denk dan aan de hersenen of het ruggenmerg.

In totaal verbruikt ons lichaam twee tot drie liter water per dag. Dit door de urine, adem of transpiratie. Bij een evenwichtige voeding krijg je als mens tot wel al een liter water uit voedsel, de rest uit drank. Zoals altijd is het dus aan te raden minstens een liter water per dag te drinken, vooral als je een dieet of dergelijke volgt.

Lees meer over gezonde voeding.

Water tekort

Dit gebeurt bij diarree of braken. Oudere mensen en vooral kinderen behoren tot een risicogroep. Sommige voedingsmiddelen werken ook vochtafdrijvend zoals alcohol of cafeïnehoudende dranken. Symptomen zijn onder andere hoofdpijn, vermoeidheid, droge huid, warmtegevoeligheid, brandend gevoel in de maag of sterkgeurende urine. Bij een verlies van 20% lichaamswater kan de dood optreden. Een gezond persoon kan slechts drie dagen zonder water. Water heeft dus een hele boel functies in ons lichaam. Niet enkel is het een transportmiddel of een beschermende stof. Maar ook heeft het als doel om de temperatuur te regelen. Mensen die willen vermageren doen er dus goed aan voldoende water te drinken. Bij de verbranding van vetstoffen door middel van sport ga je zweten en daardoor verlies je extra calorieën. Ook is water belangrijk voor een gezonde werking van onze spieren en verteringsproces. Bij het sporten drink je bij voorkeur geen alcohol of cafeïnehoudende drank.

Bij een teveel aan water spreekt men over watervergiftiging. Dit komt meestal voor bij atleten die veel zweten en nadien liters water in één keer opdrinken. Over het algemeen is twee tot drie liter per uur het maximum. Wanneer onze nieren de toeloop water niet meer aankunnen zal het teveel zich opstapelen in het lichaam. Hierdoor zal water uit onze bloedvaten lekken en dit kan oedeem veroorzaken. Abnormale ophoping van water onder de huid.

doktersdienst