Ons lichaam wordt elke dag blootgesteld aan allerlei virussen en dergelijke die het op onze gezondheid hebben voorzien. Om al die ziekteverwekkers zo optimaal mogelijk te kunnen bestrijden is het noodzakelijk dat ons lichaam in optimale conditie is. Gemakkelijk gezegd, maar hoe doet u dat? Zorg voor een optimale conditie van uw lichaam en zorg voor een goede weerstand.

Een van de belangrijkste dingen voor een goed afweersysteem is gezond en verantwoord eten. Dat betekent regelmatig en gevarieerd eten, eet weinig vet, pas op met zout en eet voldoende vezels. Eet ook voldoende fruit - elke dag minimaal 2 stuks fruit - en dagelijks minimaal 2 ons verse groenten.

Gezond en afwisselend eten

Voor een goede weerstand heeft ons lichaam vitamines en mineralen nodig. Normaal gesproken krijgt iedereen die gevarieerd eet daarvan voldoende binnen. Bepaalde groepen, zoals kinderen, vrouwen die zwanger zijn, chronisch zieken, ouderen en dergelijk, hebben door de regel meer van bepaalde soorten vitamines nodig. Deze groepen doen er verstandig aan hun normale dagelijkse voeding aan te vullen met voedingssupplementen met voldoende eiwitten. Uw darmen maken een belangrijk deel uit van het immuunsysteem. Gezonde voeding, maar ook regelmatig eten is goed voor de darmen, dus ook weer voor je immuunsysteem.

Een goede vochtbalans

Niet alleen eten, maar ook goed drinken is uitermate belangrijk voor een goede weerstand. Zorg daarom altijd voor een goede vochtbalans. Als u te weinig drink, dan heeft u te weinig vocht in uw lichaam om afvalstoffen af te kunnen voeren. Voor de meeste mensen is 1,5 tot 2 liter water drinken voldoende voor een goede vochtbalans. In plaats van water mag ook thee, sapjes of sportdrankjes worden gedronken.

Beperkt het drinken van alcohol, zoals wijn, bier of sterke drank. Alcohol moet namelijk worden afgebroken, en dat kost het lichaam veel energie. Veel alcohol betekent dat uw lichaam veel energie in het afbreken daarvan moet stoppen, en die energie gaat weer ten koste van de bestrijding van virussen en dergelijke. Drink niet iedere dag alcohol en drink als u toch drinkt maximaal 2 à 3 glazen op een dag.

Regelmatig leven

Een regelmatig leven is ook essentieel voor een goede weerstand. Probeer volgens een verstandig patroon te leven. Natuurlijk mag u best eens een keertje een avondje doorzakken, zolang u maar voldoende slaap krijgt. Gemiddeld hebben we zo’n 8 uur slaap per nacht nodig. Slapen zorgt ervoor dat ons lichaam weer kan herstellen zodat het weer op krachten kan komen.

Stress en depressies hebben een zeer slechte invloed op ons immuunsysteem. Ook roken tast uw weerstand aan is op lange termijn zelfs schadelijk voor uw gezondheid. Leef met regelmaat, leef verstandig, maar altijd met een lach.

Voldoende beweging

Voldoende beweging heeft ook een positieve invloed op uw weerstand. Iedereen van 18 tot 55 jaar zou eigenlijk minimaal een half uurtje per dag matig intensief moeten bewegen. Lukt het een dagje niet, helemaal niet erg, maar probeer wel minimaal elke week 5 dagen te bewegen. Matig intensief bewegen is bijvoorbeeld stevig wandelen, maar ook joggen, fietsen of zwemmen.

Goede hygiëne

Ook hygiëne heeft invloed op uw weerstand. Een goede persoonlijke hygiëne vergroot de weerstand, simpelweg omdat u dan minder snel in aanraking komt met allerlei ziekteverwekkers die in vuil zitten. Was regelmatig uw handen, was uzelf iedere dag, neem regelmatige een douche of bad. Het is niet alleen lekker fris en verzorgd, maar bovendien ook nog eens goed voor de gezondheid.

doktersdienst